Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Перетворення закладу в комунальне некомерційне підприємство: оптимізуємо штат та оплату праці

11.07.2018 1038 0 0

Перетворення закладу в комунальне некомерційне підприємство сприяє збільшенню господарської та фінансової самостійності та управлінської гнучкості, формуванню стимулів для поліпшення якості надання послуг і водночас підвищенню економічної ефективності використання коштів. Але для цього на новоствореному підприємстві мають бути здійснені заходи щодо впорядкування організаційної структури, оптимізації чисельності працівників, а також зміни умов оплати праці.

Правові, економічні та організаційні відносини, пов’язані з перетворенням одного суб’єкта господарювання (далі – СГ) в інший, регулюються КЗпП, Цивільним, Господарським кодексом (далі – ЦК, ГК) та іншими нормативно-правовими актами.

Так, відповідно до ст. 59 ГК припинення діяльності СГ може здійснюватися шляхом його реорганізації або перетворення, злиття, приєднання та ін.

У разі перетворення одного СГ в інший до новоутвореного СГ згідно зі ст. 104 ЦК переходять усі майнові права і обов’язки попереднього СГ. Тобто юридична особа вважається такою, що припинилася, із дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) запису про її припинення.

Отже, новоутворене комунальне некомерційне підприємство визначає свою організаційну структуру із зазначенням структурних підрозділів, посад і кількості працівників, складає та затверджує новий штатний розпис.

Функції, права та обов’язки структурних підрозділів підприємства визначаються положеннями про них, які затверджуються в порядку, визначеному статутом підприємства або іншими установчими документами. Це дозволить після формування нового штатного розпису здійснити заходи щодо оптимізації чисельності персоналу. Але сам собою факт реорганізації закладу не є підставою для звільнення працівників, якщо це не буде супроводжуватися скороченням їх чисельності або штату.

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали