Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (13.11.2023 - 17.11.2023)

17.11.2023 74 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

 

Чи зберігається середній заробіток за добровольцем добровільного формування територіальної громади?

На час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

Чи може роботодавець без згоди працівника перенести щорічну відпустку згідно графіку на інший період?

До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернувся пан Микита з приводу перенесення роботодавцем частини щорічної відпустки згідно графіку відпусток на поточний рік у зв’язку з тим, що на момент настання вдіпустки пана Микити два інших працівника знаходяться на лікарняному.

Чи виплачується допомога по вагітності та пологах жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років?

За період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги при народженні дитини

Чи утримується ПДФО та ВЗ з суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, що нараховується та виплачується ПФУ

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), згідно з пунктом 163.1 статті 163 якого об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Формування та подання повідомлень про виплату коштів застрахованим особам

Пенсійним фондом України реалізовано можливість формування та подання страхувальниками повідомлень про виплату коштів застрахованим особам через електронний кабінет на вебпорталі ПФУ (https://portal.pfu.gov.ua/).

 

Бюджет. Новини законодавства

 

Уряд затвердив порядок підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності

Кабінет Міністрів України на черговому засіданні ухвалив постанову «Про затвердження Порядку підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності».

Обговорено законопроект щодо визначення булінгу та його типових ознак, запровадження програм для кривдників, постраждалих осіб та свідків, механізмів унеможливлення жорстокого поводження з дитиною

14 листопада 2023 року відбулося засідання Робочої групи з підготовки до другого читання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми» (реєстр. №6393-д).

Кабмін затвердив Порядок накладення штрафів за порушення законодавства про рекламу в новій редакції

Постановою КМУ від 10.11.2023 №1178 внесено зміни до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про рекламу, затвердженого постановою КМУ від 26.05.2004 №693.

Мінінфраструктури вбачає за необхідність створення Реєстру рішень органів місцевого самоврядування

Про це повідомила заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна, презентуючи Дорожню карту реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. 

Усі кошти з дорожнього фонду у 2024 році будуть перенаправлені на потреби безпеки та оборони

У2024 році надходження з державного дорожнього фонду, створеного у складі спецфонду держбюджету, буде спрямовано до загального фонду держбюджету з метою зміцнення армії та посилення оборони держави. Це закріплено змінами до Бюджетного кодексу.

Коментарі до матеріалу