Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (02.05.2022-06.05.2022)

09.05.2022 21 0 0

Новини законодавства

Уряд змінив порядок організації інклюзивного навчання в садах та школах через війну війни

Кабмін затвердив зміни до порядків організації інклюзивного навчання в закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

Набули чинності зміни до пенсійного законодавства щодо дострокового пенсійного забезпечення осіб перед пенсійним віком та індексації пенсій

30 квітня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» від 15.02.2022 р. №2040-IX, яким урегульовано низку питань у сфері пенсійного забезпечення громадян.

Щодо призначення на посаду державної служби на період заміщення тимчасово відсутнього державного службовця, за яким зберігається посада

Роз'яснення від 28 квітня 2022 р. № 152 р/з про призначення на посаду державної служби на період заміщення тимчасово відсутнього державного службовця, за яким зберігається посада

Профільний Комітет ВР підтримав пропозиції НАГС щодо прийому на роботу до державних органів під час воєнного стану (законопроект №7269)

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав пропозиції НАГС щодо прийому на роботу до державних органів під час воєнного стану (законопроект №7269). Про це заявила Глава НАГС Наталія Алюшина після завершення засідання Комітету.

Як змінилося трудове законодавство в Україні у період воєнного стану

Законом України від 15 березня 2022 р. №2136-ІХ "Про правовий режим військового стану" визначаються особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором фізичними особами У період дії правового режиму воєнного стану цей Закон обмежує деякі конституційні права та свободи громадян.

Офіційні роз'яснення

Чи потрібно завчасно попереджати працівників під час переміщення (евакуації) підприємства?

Якщо підприємство, установа, організація разом з персоналом змушені у зв'язку з військовими діями продовжувати свою роботу в іншій місцевості, всі його працівники вважаються такими, у яких змінилися істотні умови праці.

Виплата декретних під час війни: роз'яснення фонду соцстраху

Фонд соціального страхування України роз'яснює, що допомога у зв'язку з вагітністю та пологами виплачується, незважаючи на військовий стан, евакуацію робітниці, неможливість формування роботодавцем заяви і навіть у разі виходу в декрет після призупинення дії трудового договору на час війни.

Інформація про реформу публічних закупівель

Підвищення прозорості, конкурентності та професіоналізму закупівель, а також поетапне приведення системи публічних закупівель України у відповідність до стандартів Європейського Союзу.

В умовах військового стану повноваження глав громад розширять

Комітет ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Парламенту прийняти у другому читанні та загалом проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про правовий режим військового стану" про функціонування місцевого самоврядування у період дії військового становища" (№7269).

Медустанови, в яких працюють лікарі-інтерни, отримають додаткове фінансування

Уряд прийняв ухвалу, яка передбачає додаткові виплати закладам охорони здоров'я, в яких працевлаштовані та залучені до надання медичної допомоги лікарі-інтерни. Додаткові кошти будуть спрямовані на оплату їхньої праці.

Коментарі до матеріалу