Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (28.03.2022-01.04.2022)

01.04.2022 222 0 0

Новини законодавства

Затверджено особливості дії карантину в умовах воєнного стану

Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови №1236, якою визначено особливості дії карантину для боротьби з коронавірусною хворобою на час дії воєнного стану в Україні. Відповідне рішення було ухвалено під час засідання Уряду 26 березня.

Застосування норм статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих та вихідних днів) на період воєнного стану

В Україні з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 р. запроваджено військовий стан відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64/2022 «Про запровадження військового стану в Україні» у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки та оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим військового стану".

Закон України №2120: умови взяття на облік банком рахунку платника податків

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено, зокрема новим п.п. 69.17.

Місцеве самоврядування має функціонувати на період дії воєнного стану

Парламент вніс відповідні зміни до законодавства Верховна Рада України 24 березня 2022 року з метою більш чіткого законодавчого регулювання діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в умовах військового стану ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення керованості державою в умовах військового стану» .

Процедури казначейського обслуговування розпорядників бюджетних коштів за умов воєнного стану

29 березня 2022 р. Кабінет Міністрів України вніс зміни* до Порядку виконання повноважень Казначейством в особливому режимі в умовах військового стану (далі – Порядок) з метою спрощення процедур казначейського обслуговування розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів.

Офіційні роз'яснення

Порядок подання скарг на час воєнного стану

Про порядок дій платників податків на період дії правового режиму військового, надзвичайного стану у зв'язку з неможливістю своєчасного подання скарги щодо перегляду рішень контролюючих органів – пояснюється у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

Деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні

Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет підписав наказ №274 «Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні».

Плата за землю в період дії воєнного стану

Державна податкова служба України повідомляє, що у зв'язку з прийняттям Верховною Радою України 15 березня 2022 року Закону України № 2120-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» змінено встановлений Податковим кодексом України (далі – Кодекс) порядок стягнення плати за землю (далі – Зміни).

Роз'яснення самотньої матері про переведення на іншу посаду

Фахівці Управління Держпраці не припиняють консультувати громадян щодо дотримання трудового законодавства.

Фінансування добровольчих формувань територіальних громад – роз'яснення

Під час опрацювання запитів до експертів Консультативної робочої групи з місцевих фінансів надходять питання щодо фінансування матеріально-технічного забезпечення добровольчих формувань територіальних громад. Експерти підготували відповідне роз'яснення.

Коментарі до матеріалу