Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Головні бухгалтерські новини тижня (24-28.01.2022)

28.01.2022 92 0 0

Новини законодавства

Нова редакція наказу про військовий облік жінок

Міноборони розробило нову редакцію наказу про взяття на військовий облік жінок та надіслало його на погодження Міністерству внутрішніх справ України, Службі безпеки України та Службі зовнішньої розвідки України.

Порядок та умови надання субвенції з держбюджету місцевим бюджетам у 2022 році: проект Мінфраструктури

Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об'єктів соціально-культурної сфери» (далі – проект акту) розроблено з метою визначення порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству інфраструктури України на 2022 рік у загальному фонді державного бюджету на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об'єктів соціально-культурної сфери.

Затверджено Довгостроковий план державного контролю на 2022-2026 роки

5 січня наказом Мінекономіки №10 було затверджено Довгостроковий план державного контролю на 2022-2026 роки, який розроблено на виконання вимог Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин».

Кабмін розширив виплату компенсацій на резервістів

Кабінет міністрів вніс зміни до Порядку та умов виплати деяким категоріям військовослужбовців одноразової грошової допомоги у разі звільнення з військової служби. Гроші отримуватимуть і резервісти.

Встановлено єдиний розмір аліментів для батьків та родичів

Законом удосконалено законодавчі положення та усунуто дискримінаційні розбіжності, що виникли у статтях 181 та 272 Сімейного кодексу.

Офіційні роз'яснення


За які порушення штрафні санкції не використовуються під час дії карантину?

Платники не звільняються від застосування фінансової відповідальності до них контролюючими органами, зокрема, за неподання/невчасне подання податкової звітності з ПДВ, несплату/невчасну сплату податкових зобов'язань з ПДВ.

Медогляд працівників: право чи обов'язок

При прийнятті на роботу або у процесі трудової діяльності працівник має проходити медичний огляд. Проте чи всі категорії працівників зобов'язані проходити обов'язкові медичні обстеження. У деяких випадках дані обстеження мають бути організовані роботодавцями власним коштом.

Питання/відповіді: електронні лікарняні

Е-лікарняний не відображається в кабінеті страхувальника. Що робити?

Чи може роботодавець розширити коло обов'язків працівника, які виходять за межі його посадової інструкції та зобов'язати виконувати додаткові трудові обов'язки?

Як правильно оформляти таке додаткове трудове навантаження? Як його сплачувати? Чи має право роботодавець у посадовій інструкції працівника, підписаний як основну за трудовим договором, вносити в односторонньому порядку зміни та прописувати виконання роботи з іншої професії?

МОЗ дозволить видавати паперові лікарняні в окремих випадках до 1 травня 2022 року

Міністерство розробило проект наказу «Про внесення змін до деяких наказів МОЗ» щодо медичних висновків щодо тимчасової непрацездатності та електронних лікарняних. Відтак, паперові листки непрацездатності у чотирьох виняткових випадках продовжать видавати до 1 травня 2022 року.

Коментарі до матеріалу