Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Зміни в законодавстві (13.03.2023 - 17.03.2023)

17.03.2023 32 0 0

Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 25%

Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% річних та запровадити комплекс додаткових заходів щодо посилення конкуренції банків за термінові депозити населення. Такі кроки сприятимуть подальшому підвищенню привабливості гривневих заощаджень, підтримці стійкості валютного ринку та формуватимуть передумови для пом'якшення обмежень на ньому. Це дозволить захистити заощадження громадян від інфляційного знецінення та забезпечить зниження цінового тиску.

Уряд відкоригував порядок накладення трудових штрафів

Вилучено згадку про частину другої ст. 53 Закону "Про зайнятість населення", в якому йшлося про застосування штрафів за невиконання роботодавцем протягом року квоти для працевлаштування окремих категорій громадян.

ПФУ: Як надсилатимуть розрахунок санкцій за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю

Пенсійним фондом оприлюднено проект Порядку спрямування розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв'язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік. Відповідно до статті 19 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" створено Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю розрахунки сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті згідно з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік. статті 19 Закону, що передаються Пенсійному фонду України для відправлення їх через електронні кабінети підприємств, установ та організацій, фізичних осіб, які використовують найману працю, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України у формі та порядку, визначених Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю спільно з Пенсійним фондом України.

Уряд розширив перелік пріоритетних витрат та визначив особливості підписання та подання бюджетних документів в умовах воєнного стану

14 березня 2023 року Уряд ухвалив постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах військового стану», проект якого розробив Мінфін з метою врегулювання проблемних питань, що виникають під час казначейського обслуговування бюджетних коштів в умовах військового становища.

Закон №7198 посилює інституційну спроможність місцевого самоврядування

Закон України №7198 запроваджує механізм компенсації за пошкоджене та знищене житло, а також надає місцевому самоврядуванню повноваження щодо наповнення Реєстру пошкодженого та знищеного житла, обстеження таких об'єктів та ухвалення рішення про надання компенсації.

Коментарі до матеріалу