Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Чого не має бути в меню шкільних їдалень – роз’яснення Держспоживслужби

10.01.2022 4 0 0

Держспоживслужба опублікувала роз’яснення про нові норми харчування, які стали чинними з 1 січня 2022 року.

Про це написали на сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Оновлене меню для шкільних їдалень містить 160 страв. У ньому зменшено кількість солі, цукру, жирів та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

Зокрема, в усіх шкільних їдальнях з 1 січня зобов’язані:

       • зменшити кількість цукру у 2–2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;

       • збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;

       • зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60–80 г до 30–50 г;

       • збільшити кількість м’яса птиці так, щоби протягом п’ятиденного робочого тижня за одноразового харчування забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;

       • збільшити кількість молочних продуктів.

Особливості продуктів:

       • приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;

       • картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі, або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;

       • відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день, не можна;

       • салати треба заправляти перед видаванням;

       • треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);

       • надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;

       • м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;

       • насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;

       • у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Але це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;

       • сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. Плавлений сир не дозволяється; сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;

       • заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;

       • питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

У шкільних буфетах заборонено продавати:

      • солодкі хлібобулочні вироби;

      • продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;

      • газовані напої, зокрема й солодкі;

      • м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;

      • непастеризовані соки та молочні продукти;

      • каву;

      • гриби.

“Держпродспоживслужба контролюватиме впровадження нових норм та дотримання санітарних норм закладами освіти. Ця реформа дуже важлива, адже її результати торкаються кожного з нас через здоров’я наших дітей”, – зазначає голова Держпродспоживслужби.

https://nus.org.ua

Коментарі до матеріалу