Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (28.08.2023 - 01.09.2023)

01.09.2023 52 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

 

Уряд підвищив зарплати співробітників бюджетних установ, які працюють в зоні бойових дій

Уряд збільшив оплату праці працівникам установ, закладів та організацій, що фінансуються з державного бюджету, які безпосередньо виконують обов’язки та завдання в зоні можливих та активних бойових дій. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні Кабінету Міністрів України 25 серпня 2023 року.

Якою буде мінімальна заробітна плата у 2024 році – пропозиції органів влади

Триває бюджетний процес та формування пропозицій до проєкту Державного бюджету України на 2024 рік.

Щодо примусу до написання працівника заяви про звільнення за власним бажанням

Відповідно до ст.43 Конституції кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Якщо працівник суміщає дві професії, то за якою посадою він має проходити медичний огляд?

Як ми знаємо, суміщення – це виконання працівником на тому самому підприємстві водночас зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткових функцій за іншою професією (посадою) або обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи в робочий час без зміни його тривалості.

Щодо обов’язку роботодавця повідомити працівників про підвищення розміру заробітної плати

Відповідно до ст. 2 КЗпП працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою.

 

Бюджет. Новини законодавства

 

Парламент прийняв за основу законопроект щодо посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та деяких інших осіб

Верховна Рада України прийняла за основу (зі скороченням наполовину строку підготовки до другого читання) законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та деяких інших осіб» (реєстр. № 9638).

Нові вимоги щодо підтвердження витрат у відрядженні для держслужбовців та бюджетників 

Внесено зміни до постанови КМУ від 02.02.2011 № 98 «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів». Виключено норми щодо відшкодування витрат на відрядження лише на підставі оригіналів підтвердних документів та передбачено можливість подання таких документів у паперовій та електронній формах. 

Коментарі до матеріалу