Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (24.10.2022-28.10.2022)

28.10.2022 87 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

Чи потрібно звіряти суми нарахування та сплати ЄСВ?

Головне управління ДПС у Харківській області нагадує, що контролюючі органи зобов’язані проводити звірення сум нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) за вимогою платників, зазначених у пунктах 1, 4 і 5 ч. 1 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №2464), а саме: роботодавців, фізичних осіб – підприємців та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно.

Зміни до оподаткування на ринку нерухомості

Закон № 2600 опубліковано в газеті "Голос України" від 08 жовтня 2022 року № 207 та набрав чинності одночасно із Законом  України від 15 серпня 2022 року № 2518-ІХ «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому», а саме 10 жовтня 2022 року, за винятком окремих змін, які набрали  чинності  з  дня,  наступного  за днем опублікування Закону, а саме 09 жовтня 2022 року.

Робота з нефіксованим робочим часом

Що означає робота з нефіксованим робочим часом? Трудовий договір з нефіксованим робочим часом (ТДНЧ) – це спосіб організації виконання роботи, при якому працівник виконує свої трудові обов’язки періодично тільки у разі потреби за вимогою роботодавця.

Держстатом  опубліковано зміни у звітності на 2023 рік

У 2023 році у зв’язку з переглядом звітно-статистичної документації відбудуться зміни у поданні форм державних статистичних спостережень до органів державної статистики. Увесь перелік змін на 2023 рік оприлюднено на сайті Держстату.

Щодо ведення Реєстру боржників

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що відповідно до внесених змін до Податкового кодексу України  Законом України від 30.11.2021 №1914-ХІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень»  Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, веде  Реєстр керівників платників податків - боржників - реєстр відомостей про керівників юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів, стосовно яких згідно з рішенням суду застосовано тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України у зв’язку з наявністю у таких юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів непогашеного податкового боргу у сумі та у строки, визначені цим Кодексом.

Бюджет. Новини законодавства

Урядом урегульовано питання використання документів, строк дії яких закінчився у період дії воєнного стану

21 жовтня Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Деякі питання реалізації актів законодавства у сфері міграції в умовах воєнного стану», що надає можливість в’їзду та законного перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства, крім громадян російської федерації, на підставі посвідки на тимчасове або постійне проживання, строк дії яких закінчився або які підлягають обміну після 24 лютого 2022 року.

Урядом розширено перелік осіб для отримання статусу учасника бойових дій

На засіданні Уряду було ухвалено рішення про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014р. № 413. Внесеними змінами передбачається приведення Постанови у відповідність з оновленим законодавством України та забезпечення захисту прав і свобод військовослужбовців та представників інших Сил безпеки та оборони, які брали і беруть участь у захисті України від російського агресора.

Оновлено актуальний перелік громад у районах бойових дій, на ТОТ і тих, що в оточенні

Наказом Мінреінтеграції затверджено оновлений перелік територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Щодо особливостей здійснення публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування

Міністерство економіки України як Уповноважений орган, який здійснює регулювання та реалізує державну політику у сфері закупівель, інформує, що з 19.10.2022 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 “Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування”, прийнята відповідно до пункту 3-7 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про публічні закупівлі”.

Закон щодо добровільності військового обліку жінок – опубліковано

25 жовтня 2022 року в газеті «Голос України» № 217 (7967) офіційно опубліковано Закон України від 07.10.2022 № 2664-IX щодо добровільності військового обліку жінок (законопроєкт № 6482).  Закон набирає чинності 26 жовтня 2022 року (з дня, наступного за днем його опублікування). 

Коментарі до матеріалу