Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (20.06.2022-24.06.2022)

24.06.2022 106 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

Чи нараховується матеріальна допомога на оздоровлення бібліотекарам під час надання щорічної відпустки, коли оголошено військовий стан?

Відповідно до статті 30 Закону України «Про бібліотеки та бібліотечну справу» працівники бібліотек мають право на допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі посадового окладу, а також матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та доплату за вислугу років у розмірах та порядку, що встановлюються Кабінет Міністрів України.

У яких випадках роботодавець під час дії військового стану зобов'язаний надати відпустку без збереження заробітної плати на вимогу працівника?

Відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов'язковому порядку відповідно до вимог статті 25 Закону України "Про відпустки".

Чи виплачується педагогічним працівникам матеріальна допомога на оздоровлення під час воєнного стану?

Статтею 57 Закону України "Про освіту" передбачено, що держава забезпечує педагогічним та науково-педагогічним працівникам, зокрема виплату допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки.

Простий у роботі вчителя під час війни: 10 важливих питань

Через воєнні дії у багатьох школах України призупинили освітній процес та запровадили простий для працівників. Як має оплачуватись робота педагогів у цей період? Чи можуть попросити вчителя працювати, незважаючи на оголошений простий? Як заклад освіти має правильно оголосити про просте та оформити його? Чи розповсюджується простий на мобілізованих працівників? Підготували відповіді із посиланнями на норми чинного законодавства.

Додаткова дотація місцевим бюджетам у період воєнного стану – рекомендації експертів

Через військову агресію російської федерації місцеві бюджети в усіх регіонах України недоотримують планові надходження, що іноді ставить під загрозу можливість виконувати певні законодавством повноваження. Деякі місцеві ради опинилися в ситуації, коли доходи бюджету не дають змоги забезпечити навіть мінімально необхідні витрати місцевого рівня.

Бюджет. Новини законодавства

Комітет з питань економічного розвитку рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо сприяння процесам релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічного відновлення держави

Комітет з питань економічного розвитку на своєму засіданні 20 червня 2022 року розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» та інших законодавчих актів України щодо сприяння процесам релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічного відновлення держави (реєстр. №7451) та ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу.

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо збереження лісів"

Закон ускладнює процедури зміни цільового призначення земельних ділянок лісогосподарського призначення та інших лісовкритих площ, закладає умови для збереження сіножатей від розорювання, але не від переведення таких земель в категорію "рілля", передбачає необхідність консервації земель, які еродовані чи використовуються з порушеннями, а також можливість викупу земельних ділянок за кошт бюджету для лісорозведення чи природньо-заповідного фонду.

Верховна Рада проголосувала за заборону російської музики та книжок

Верховна Рада України прийняла рішення про заборону публічного виконання російських пісень та їхнього використання на радіо і ТБ. Народні депутати також підтримали заборону імпорту видавничої продукції з росії та білорусі, видання і продаж книг авторства громадян рф в Україні та підтримали стимулювання розвитку українського книговидання та книгорозповсюдження.

В Україні стартує реформа управління відходами

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №2207-1-д «Про управління відходами». “За” проголосувало 282 народних депутати. 

Скасовано сплату військового збору для військовослужбовців

Верховна Рада України прийняла Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування військовим збором грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в бойових діях в умовах воєнного стану".

Коментарі до матеріалу