Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (15.08.2022-19.08.2022)

19.08.2022 91 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

Види відпусток без збереження заробітної плати

У період дії військового стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов'язковому порядку надає їй відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку. Це означає, що відпустка без збереження заробітної плати із частини 4 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах військового стану» надається:

До уваги платників податків – запрацювала Комунікаційна податкова платформа!

Державна податкова служба України продовжує політику відкритості та прозорості у своїй діяльності та використовує результативні формати співпраці з платниками. Для якісної та оперативної комунікації з бізнес-спільнотою та громадськістю податковою службою запроваджено Комунікаційну податкову платформу. Ця платформа покликана активізувати співпрацю державного органу із платниками.

Термін зберігання архіву файлів електронної звітності з ЄВ

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що термін зберігання електронних документів на електронних носіях інформації має бути не меншим за термін, встановлений законодавством для відповідних документів на папері.

Що означає робота з нефіксованим робочим часом?

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом (ТДНЧ) – це спосіб організації виконання роботи, при якому працівник виконує свої трудові обов'язки періодично лише у разі потреби на вимогу роботодавця. При цьому максимальна тривалість роботи не може перевищувати нормальну тривалість – 40 годин на тиждень. Оплаті підлягає вся фактично виконана працівником робота, але оплата не може бути меншою, ніж за 32 години роботи на місяць.

Чи застосовуються штрафні санкції за порушення законодавства щодо єдиного внеску у період військового стану в Україні?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії військового стану» внесено зміни до розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08 липня 2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464).

Бюджет. Новини законодавства

У парламентському комітеті одноголосно підтримали законопроект про службу в органах місцевого самоврядування

Народні депутати із профільного парламентського комітету одноголосно підтримали проект Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (№6504). Документ буде направлено для розгляду у сесійній залі. Про це заявила Голова НАГС Наталія Алюшина після завершення засідання Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ВРУ.

Комітет ВР підтримав продовження військового стану та мобілізації

Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони підтримав внесені президентом законопроекти про продовження дії військового стану та загальної мобілізації на 90 діб.

Верховна Рада України підтримала низку законопроектів, ініційованих МВС

Верховна Рада України на пленарному засіданні у першому читанні ухвалила три проекти законів і один у другому читанні як закон. Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Богдан Драп'ятий.

Ухвалено Закон, що надає доступ територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки до актуальної інформації про транспортні засоби, що належать підприємствам

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та загалом у запропонованій Комітетом редакції проект Закону про внесення змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (№5337).

Жінок братимуть на військовий облік тільки за їхньою згодою

Генеральним штабом ЗС України опрацьовано пропозиції щодо внесення змін до Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після отримання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних. Зазначений Перелік затверджено наказом Міністра оборони України від 11.10.2021 №313 (із змінами відповідно до наказу Міністра оборони України від 07.02.2022 №35, зареєстрованого Міністерством юстиції України у поточному році).

Коментарі до матеріалу