Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (03.07.2023 - 07.07.2023)

07.07.2023 55 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

 

Надання відпусток у період дії воєнного стану працівникам, які виїхали за межі території України

Інформуємо, що згідно з пунктом 2 розділу «Прикінцеві положення» Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ (далі – Закон № 2136) та глави XIX «Прикінцеві положення» Кодексу законів про працю України доповнено пунктом 2 такого змісту: «Під час дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», діють обмеження та особливості організації трудових відносин, встановлені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Оновлено довідники пільг

Довідник пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов'язкових платежів оновлено станом на 01.07.2023 р. Викладені на сайті ДПС.

Чи можна проводити медогляд без атестації робочих місць за умовами праці

Процедуру проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, медичному огляді осіб віком до 21 року визначає Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затверджений наказом МОЗ від 21.05.2007 № 246 (далі — Порядок).

Чи мають право контролюючі органи проводити фактичні перевірки за період, який вже було перевірено?

Пунктом 80.2 ст. 80 ПКУ встановлено, що фактична перевірка може проводитися на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, оформленого наказом, копія якого вручається платнику податків або його уповноваженому представнику, або особам, які фактично проводять розрахункові операції, під розписку до початку проведення такої перевірки, та за наявності

Відновлення перевірок і гарантування трудових прав

У зв’язку з розпочатим повномасштабним вторгненням в Україну, уряд прийняв рішення про припинення перевірок бізнесу, включаючи законодавство про працю та охорону праці, на період воєнного стану. Протягом цього часу було очікувано, що бізнес адаптується до умов роботи в умовах війни.

 

Бюджет. Новини законодавства

 

МОЗ: Спрощено процедуру оформлення відпустки за станом здоровʼя чи звільнення з лав ЗСУ

Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань, повʼязаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану», що дозволить спростити процес виконання рішень військово-лікарської комісії пораненими військовослужбовцями.

Мінфін: Парламент ухвалив зміни до законодавства в частині відновлення довоєнного стану системи оподаткування

Законопроект не передбачає підвищення податків та не вводить нові ставки податків. Норми направлено насамперед, на повернення податкового законодавства до довоєнного стану. Зокрема, з 1 серпня 2023 року обмежується дія окремих норм Кодексу, запроваджених на період до припинення або скасування воєнного стану на території України.

Уряд вніс зміни щодо надання адмінпослуг, пов’язаних із держреєстрацією транспортних засобів

Уряд прийняв постанову «Про внесення зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо присвоєння буквено-цифрової комбінації номерних знаків». Цей документ спрямований на приведення актів Уряду у відповідність зі змінами до Закону України «Про дорожній рух» та впровадженням пов’язаних із цими змінами нових послуг.

Кабміном дозволено перенесення чергової атестації робочих місць, що мала відбутися під час війни

Передбачено, що атестація, строк проведення якої настав у період воєнного стану, за рішенням роботодавця, погодженим із профспілкою, проводиться протягом шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Коментарі до матеріалу