Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Організація харчування в закладах загальної середньої освіти: МОН роз’яснює

02.11.2021

Відповідно до ст. 32 Закону від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі – Закон № 280) до власних (самоврядних) повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить: управління закладами освіти, організація матеріально-технічного, фінансового забезпечення та харчування у закладах, які належать територіальним громадам або передані їм.

Відповідальність за організацію харчування учнів у закладах освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності, дотримання вимог санітарного законодавства, законодавства про безпечність та якість харчових продуктів покладається на засновників та керівників відповідних закладів освіти (ст. 32 Закону № 280).

У Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженому постановою КМУ від 24.03.2021 № 305 (далі – Постанова № 305, Порядок № 305), визначено принципи планування та механізм організації харчування здобувачів освіти/дітей у закладах освіти.

Зокрема, керівник закладу освіти, закладу оздоровлення та відпочинку забезпечує своєчасне планування та організацію харчування у закладі, координує роботу бракеражної комісії; визначає відповідальну особу, склад бракеражної комісії, до якої, зокрема, входять комірник, кухар, відповідальна особа та медичний працівник, та затверджує Положення про бракеражну комісію.

Під час бракеражу готових страв медпрацівник вказаного закладу або особа, що його замінює, знімає пробу. Таку пробу беруть безпосередньо з казана, каструлі тощо перед видачею/реалізацією їжі після рівномірного перемішування страви в об’ємі не більше однієї порції відповідно до переліку страв, наведених у меню-розкладі, за температури споживання страви. Водночас визначають фактичний вихід страв, їх температуру, органолептичні показники якості (зовнішній вигляд, колір, смак та присмак, запах), консистенцію, ступінь термічної обробки для кулінарних виробів, термін придатності, який зазначається датою «вжити до». Кожну частину страви оцінюють за такими критеріями, як готовність, форма нарізки, відповідність рецептурі (наявність складових частин страви), наявність сторонніх домішок (погано перебрана крупа, погано почищені овочі тощо).

Результати зняття проби вносяться до бракеражного журналу особою, яка знімала пробу, під особистий підпис. Видача їжі дозволяється тільки після проставляння такою особою підпису в журналі про можливість реалізації кожної готової страви окремо.

Щодня потрібно залишати добові проби кожної страви раціону.

Якщо заклад освіти або заклад оздоровлення та відпочинку вибрав спосіб організації харчування шляхом самостійного приготування та реалізації готових страв, добові проби відбираються кухарем закладу з казана в присутності членів бракеражної комісії.

У разі постачання до закладу готових страв та/або послуг із харчування добові проби відбираються членом бракеражної комісії.

Проби відбираються в чистий посуд із кришкою (попередньо помитий та перекип’ячений) до видачі їжі дітям в об’ємі порцій для найменшої вікової групи, зберігаються у холодильнику в їдальні (харчоблоці) за температури +4 ... +8 °C із зазначенням дати та часу відбирання. 

Проби страв кожного прийому їжі зберігаються протягом доби до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня, зокрема, сніданок – до закінчення сніданку наступного дня, обід – до закінчення обіду наступного дня.

Кількість порцій готових страв, що готується та/або постачається, має включати порцію для зняття проби та порцію добової проби.

Механізм списання добових проб, які відбираються, Порядком № 305 не передбачено.

Відповідно до п. 13 Норм харчування, затверджених Постановою № 305, для здійснення закупівель вага харчових продуктів, що використовуються для приготування страв, розраховується у брутто згідно з технологічною документацією на страви та вироби.

Технологічна документація на страви та вироби – це документація із зазначенням опису технологічного процесу виробництва продукції, переліку продуктів, продовольчої сировини, речовин і супутніх матеріалів, що застосовуються в процесі приготування, даних про норми їх вмісту в кінцевому харчовому продукті, терміну придатності до споживання, умов зберігання, способу реалізації (подання) споживачу, вимог до якості страв та виробів (п. 1.3 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції від 24.07.2002 № 219).

Лист МОН від 06.09.2021 № 4.5/2577-21.

Від редакції

З огляду на те що процедуру списання добових проб, які відбираються, у Порядку № 305 не прописано, а відповідно до наведеного вище листа МОН кількість порцій готових страв має включати порцію для зняття проби та порцію добової проби, радимо вам відобразити цей нюанс у наказі про організацію бухобліку в частині списання запасів, а саме харчових продуктів, і вказати на потребу в додаванні до списання харчових продуктів за кожен день двох проб кожної страви, що виготовляється на шкільному харчоблоці.

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
18.03.2025
Щодо обов'язку роботодавця зберігати трудові книжки працівників
Влаштувалася нещодавно на роботу і хочу, щоб моя трудова книжка зберігалася у роботодавця, написала про це заяву. Однак роботодавець відповів, що трудова книжка має зберігатися у працівника, бо його може бути оштрафовано за порушення правил зберігання трудових книжок. Чи може роботодавець на підстав...
08.04.2025
Лист ПФУ: Щодо розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності за сумісництвом
ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ ДЕПАРТАМЕНТ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, СТРАХОВИХ ВИПЛАТ, СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ, ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ   ЛИСТ від 28.03.2025 р. № 2800-030401-8/20889   (Витяг)   Розглянувши [...] запит [...] щодо розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності за суміс...
21.03.2025
Затверджено оновлений перелік територій, де ведуться бойові дії, та тимчасово окупованих
Міністерство розвитку громад та територій України Наказом №376 від 28 лютого 2025 року затвердило оновлений перелік територій, де ведуться або велися бойові дії, а також тимчасово окупованих Російською Федерацією. Документ містить перелік територій, які класифікуються за рівнем безпекової ситуації т...
Нове
17.06.2025
Які зміни у фінансуванні малокомплектних закладів освіти та використанні субвенції НУШ очікують школи вже цього року
З 13 червня 2025 року змінився порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію публічного інвестиційного проєкту на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти “Нова українська школа”. Відповідну постанову № 675 Кабінет ...
17.06.2025
Що таке «опіка до усиновлення» і як її оформити?
Кандидати в усиновлювачі можуть оформити “опіку до усиновлення” – щоб дитина могла жити в родині ще до рішення суду. Це дає більше прав, ніж тимчасове влаштування, і допомагає дитині швидше потрапити в турботливу сім’ю. Як оформити опіку – дивіться в інфографіці. htt...
17.06.2025
Мін’юст роз’яснює, що потрібно знати про договір дарування
Дарування – це прояв довіри та турботи про близьких. Але навіть у таких щирих намірах важливо залишатися обачними та оформлювати все грамотно. Договір дарування – це не просто формальність, а юридичний інструмент, який має чіткі правила. Договором дарування є правочин, за яким одна стор...