Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Яким має бути сучасний харчоблок у школі

02.02.2022 41 0 0

     У Міністерстві розвитку громад та територій розробили інформаційний посібник з будівництва харчових блоків у середніх загальноосвітніх школах. Рекомендації стосуються як звичайних шкільних харчоблоків, так і харчоблоків так званих «опорних кухонь», які зможуть забезпечувати доставку їжі в інші заклади загальної середньої освіти. Посібники розроблені у межах реформи шкільного харчування, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська.

«У більшості шкіл України ми маємо занедбані харчоблоки із застарілим обладнанням. За таких умов практично неможливо готувати їжу високої якості. Саме тому і зʼявилася ідея розробити посібник, у якому детально описано структуру харчоблоку, а також як має відбуватися технологічний процес, головні вимоги до приміщень та дизайну внутрішніх приміщень, обідньої зали та кухні. Громади мають дотримуватися цих рекомендацій при реконструкції або ремонті харчоблоків. Оновлення харчоблоків є однією з важливих частин реформи шкільного харчування», — зазначив заступник Міністра розвитку громад та розвитку Іван Лукеря. Зауважимо, у Держбюджеті на 2022 рік передбачено субвенцію у розмірі 1,5 млрд гривень на модернізацію харчоблоків у школах. Для отримання фінансування регіони та громади мають підготувати якісні проекти, які будуть відповідати вимогам нового технологічного циклу приготування їжі.

Зокрема, йдеться про розробку проектної документації із забезпечення нового підходу приготування їжі, норм інклюзивності та безбарʼєрності. Завантажити та ознайомитися з інформаційним посібником можна за посиланням. Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що у 2022 році громади отримають рекордну підтримку від держави на розвиток та розбудову інфраструктури.

За ініціативи першої леді Олени Зеленської в Україні триває реформування системи шкільного харчування. Реформа впроваджується Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством розвитку громад та територій, Міністерством економіки та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

https://www.kmu.gov.ua

Коментарі до матеріалу