Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (30.10.2023 - 03.11.2023)

03.11.2023 41 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

 

Чи є базою нарахування єдиного внеску заробітна плата учнів та слухачів учбових закладів, яка виплачується їм при проходженні виробничої практики?

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що відносини у сфері державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) регулюються виключно Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464).

Допомога закладам освіти: що мають знати благодійники

За утримання та розвиток матеріально-технічної бази закладу освіти відповідає засновник, що визначено ч. 6 ст. 25 Закону України «Про освіту». Причому важливо, що це забезпечення має бути достатнім, щоб виконувати стандарти освіти та ліцензійні умови. І коли для закладу освіти виникає потреба в якихось товарах, роботах, послугах, керівник має звернутися до управління освіти з відповідним запитом.

Щодо виплати вихідної допомоги  у разі звільнення працівника у зв’язку зі скороченням чисельності або штату працівників

У разі звільнення працівника /ці  зв’язку зі скороченням чисельності або штату працівників (п.1 ст 40 КЗпП) роботодавець повинен  виплатити працівнику вихідну допомогу при звільненні  у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Чи може роботодавець вимагати, щоб під час простою працівники виконували свою роботу дистанційно?

Відповідно до ст. 34 КЗпП простій – це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Щодо оподаткування ПДФО вихідної допомоги у зв’язку із звільненням працівника, в тому числі при виході на пенсію

Згідно з п.п. «з» п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума щорічної разової грошової допомоги, яка надається згідно із Законом України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» із змінами та доповненнями.
 

Бюджет. Новини законодавства

 

"Армія відновлення": Уряд збільшив в 1,5 раза оплату за виконання суспільно корисних робіт

Уряд підвищив оплату праці за виконання суспільно корисних робіт в рамках проекту “Армія відновлення” в півтора рази - до 10 050 грн. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні Кабінету Міністрів 27 жовтня.

Уряд спростив передачу повноважень з управління корпоративними правами держави

Кабінет Міністрів України спростив Порядок передачі повноважень з управління корпоративними правами держави уповноваженим органам управління (зменшено перелік документів, які надаються збитковими суб’єктами господарювання, які передаються до сфери управління Фонду державного майна та підлягають ліквідації).

Змінено порядок проведення іспитів із державної мови, - рішення Уряду

27 жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін до Порядку проведення іспитів на рівень володіння державною мовою».

Уряд затвердив розподіл понад 1,1 млрд грн додаткової дотації для покриття втрат місцевих бюджетів

 27 жовтня на засіданні Уряду затверджено розподіл додаткової дотації за ІІІ квартал 2023 року в обсязі 1 млрд 153,6 млн гривень.

Коментарі до матеріалу