Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (28.11.2022-02.12.2022)

02.12.2022 50 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

В Україні створено кадровий резерв для керівників закладів освіти

Для системного підвищення кваліфікацій керівників закладів дошкільної, загальної середньої, професійної, фахової передвищої та вищої освіти Міністерство освіти і науки України спільно з ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» та ГО «Асоціація інноваційної та цифрової освіти» запровадили платформу «Національна школа управлінців»

Чи зобов’язаний роботодавець на вимогу працівника скоротити термін попередження про вивільнення?

За допомогою сервісу онлайн консультацій до Держпраці часто звертаються працівники із запитаннями щодо процедури звільнення за скороченням або у зв’язку із ліквідацією роботодавця. При цьому їх турбує питання щодо можливості скорочення строку повідомлення про звільнення якщо, наприклад, працівник вже знайшов іншу роботу або просто не хоче далі працювати.

Як діяти роботодавцеві при переміщенні (евакуації) підприємства, установи та організації в іншу місцевість?

У випадку, якщо підприємство, установа, організація разом з персоналом вимушені у зв’язку з воєнними діями продовжувати свою роботу в іншій місцевості, усі його працівники вважаються такими, у яких змінилися істотні умови праці.

Чи виплачуються лікарняні офіційно працевлаштованим співробітникам, яких до закінчення воєнного стану відправили у вимушену відпустку без збереження заробітної плати

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 3 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі – Закон № 1105) соціальне страхування здійснюється за принципом законодавчого визначення умов і порядку здійснення соціального страхування.

Процедура ліквідації підприємства

Відповідно до частини першої ст. 105 ЦКУ учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов’язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.
 

Бюджет. Новини законодавства

Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає можливість надання військовослужбовцям відпусток під час воєнного стану

Про це повідомляється у Telegram каналі нардепа партії "Голос" Ярослава Железняка. "Рада схвалила в цілому законопроект №8081 щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану", - написав Железняк.

З 1 грудня розпочнеться процес оформлення документів для підтвердження статусу учасника бойових дій

Міністерством юстиції України здійснено державну реєстрацію Наказу Міністерства оборони України від 10 листопада 2022 року № 369 «Про затвердження Положення про комісії Міністерства оборони України з розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, учасниками війни та вирішення спірних питань щодо зарахування окремих періодів служби у вислугу років та Інструкції про порядок видачі в Міністерстві оборони України посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків «Ветеран війни – учасник бойових дій» та листів талонів на право отримання ветеранами війни проїзних квитків із 50-відсотковою знижкою їхньої вартості».

Оновлено актуальний перелік громад у районах бойових дій, на СОТ та в оточенні

Наказом Мінреінтеграції від 28 жовтня 2022 р. № 248 затверджено оновлений перелік, на основі якого внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати. Нагадуємо, список не фіксований – він регулярно актуалізується.

Уряд схвалив пропозицію щодо внесення на розгляд ВРУ законопроекту про проведення вступної кампанії у 2023 році

25 листопада 2022 року Кабінет Міністрів України схвалив пропозицію про внесення на розгляд до Верховної Ради України проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року».

Уряд схвалив законопроект, який регулює правонаступництво у трудових відносинах при зміні власника підприємства

Кабінет Міністрів України підтримав проект закону "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України про правонаступництво у трудових відносинах". Таке рішення було ухвалено на засіданні уряду 25 листопада 2022 року.

Коментарі до матеріалу