Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (10.07.2023 - 14.07.2023)

14.07.2023 60 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

 

Чи змінився норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у 2023 році

Виконувати норматив повинні всі роботодавці незалежно від їх форми власності та системи оподаткування, підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичні особи підприємці, які використовують найману працю.

Щодо встановлення умов оплати праці працівникам, що ведуть військовий облік на підприємстві

Під час дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 р. № 389-VIII, діють обмеження та особливості організації трудових відносин, що установлені Законом № 2136. Цей Закон діє винятково протягом періоду воєнного стану та втрачає чинність із дня його припинення або скасування, крім  частини третьої ст. 13 Закону № 2136.

Яким чином заповнюються поля у реквізитах «Призначення платежу» та «Отримувач»

Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок).

У яких випадках роботодавець може бути звільнений від відповідальності за невчасну виплату заробітної плати?

На виконання доручення Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля від 12.05.2023 №10013/5/1-23, 04.07.2023 інспекторка праці провела інформаційне відвідування на ДП «Димитровський учбово-курсовий комбінат» з питань додержання законодавства про працю в частині дотримання строків та першочерговості виплати заробітної плати.

Чи можна вважати ознайомлення співробітника з наказом про відпустку, який виданий за два тижні до початку відпустки, повідомленням про початок відпустки?

Роботодавець зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну (ч.5 ст. 79 КЗпП України та ч. 11 ст. 10 Закону України «Про відпустки»).
 

Бюджет. Новини законодавства

 

ВРУ забезпечила право жінки визначати дату початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

13 липня 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами» (законопроект за реєстр. №9271).

Порядок перевірок суб'єктів первинного фінансового моніторингу

Набрала чинності постанова КМУ від 16.06.2023 р. № 662, якою затверджено порядок перевірок суб'єктів первинного фінансового моніторингу, нагляд за якими здійснює Мінфін, Мін'юст та Мінцифри.
 

Коментарі до матеріалу