Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (04.04.2022-08.04.2022)

08.04.2022 54 0 0

Новини законодавства

Інформація для органів місцевого самоврядування

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що згідно із Законом України №2134 від 15.03.22 р. «Про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України та інших законодавчих актів України» акцизний податок від роздрібної торгівлі суб'єктами господарювання тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, належатиме до доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад з 1 січня 2023 року.

Методичні рекомендації з окремих питань завершення 2021/2022 навчального року

Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет підписав наказ про затвердження Методичних рекомендацій з окремих питань завершення 2021/2022 навчального року, розроблених командою МОН разом із керівниками департаментів (управлінь) освіти та науки обласних військових адміністрацій.

Аліментні зобов'язання у період воєнного часу

Батьки, які проживають окремо від своїх дітей, зобов'язані їх утримувати. І навіть війна – не привід забути про сплату аліментів Втім, є певні особливості. Верховна Рада ухвалила Закон, яким передбачено, що тимчасово, на період до припинення або скасування військового стану на території України

Як на період дії військового стану оподатковуються ПДВ операції з постачання товарів оборонного призначення?

Законом від 15.03.2022 № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесено зміни до Податкового кодексу.

Нові довідники податкових пільг

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що з 01 квітня 2022 року застосовуються нові довідники податкових пільг

Офіційні роз'яснення

Про обслуговування Держказначейством установ та установ, які змушені змінити місцезнаходження у зв'язку з проведенням у місцях їх розташування бойових дій або тимчасовою окупацією території

Згідно з листом МОН від 19.03.2022 № 1/3556-22 навчальним закладам, установам, які вимушені змінити місце розташування у зв'язку з проведенням у місцях їх розташування бойових дій або тимчасовою окупацією території України, потрібно перейти на обслуговування до органів Казначейства за новою адресою розташування.

Перенесення вихідних під час воєнного стану

Відповідно до ст. 73 КЗпП України одним із святкових днів на рік є Великдень (Великодень), що припадає на неділю. Відповідно до ст. 67 КзпПр, якщо святковий чи неробочий день співпадає із суботою чи неділею, то вихідний день переноситься на наступний після святкового чи неробочого. Тобто 25 квітня (понеділок) має бути вихідним.

Чи збільшується для державних службовців тривалість робочого дня до 60 годин та тривалість робочого тижня у зв'язку із прийняттям Закону №2136?

Ні, тривалість робочого дня та тижня не збільшується. Частиною першою та другою статті 56 Закону визначено, що тривалість робочого часу державного службовця становить 40 годин на тиждень та для державних службовців встановлюється п'ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями.

Як надавати відпустки на територіях, де ведуться активні бойові дії?

Чи можна надавати відпустки відповідно до частини третьої статті 12 Закону № 2136 на період дії військового стану на всій території України чи це стосується лише областей, де ведуться активні бойові дії?

Які особливості оплати праці під час дії воєнного стану?

Роботодавець повинен дотримуватись вимог законодавства з оплати праці та вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати.

Коментарі до матеріалу