Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (21-25.03.2022)

25.03.2022 29 0 0

Новини законодавства

Вчителі та викладачі можуть працювати дистанційно за межами України – МОН

До освітнього омбудсмена надходить велика кількість звернень щодо неправомірних та неетичних заборон, які незаконно видають деякі керівники навчальних закладів та/або керівники органів управління освітою.

Уряд та Міністерство економіки запускають програму підтримки працевлаштування внутрішньо переміщених осіб

У рамках підтримки створення робочих місць запроваджується програма компенсації роботодавцям витрат на зарплату працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб у розмірі 6,5 тис. грн. за кожного такого працівника протягом двох місяців.

Уряд ухвалив рішення про акредитацію освітньо-професійних програм професійної вищої освіти без експертизи та оплати на період воєнного стану

У рамках підтримки створення робочих місць запроваджується програма компенсації роботодавцям витрат на зарплату працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб у розмірі 6,5 тис. грн. за кожного такого працівника протягом двох місяців.

Роботодавці зможуть отримувати компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньопереміщених осіб

Такі зміни стали можливими завдяки урядовим ініціативам, а саме – прийняттю відповідної Постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року №331. Так, у документі наголошується, що компенсація видатків надається роботодавцю за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом.

Закон про особливості трудових відносин в умовах воєнного стану почав діяти 24 березня

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах військового стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (законопроект від 14.03.2022 № 7160, далі – Закон № 2136) 23 березня 2022 року опублікувала газета «Голос України». Закон № 2136 набув чинності з дня, наступного за тим, коли його опублікували, тобто 24 березня 2022 року.


Офіційні роз'яснення

Підприємства – боржники можуть використати кошти за арештованими рахунками для сплати податків та виплати зарплати

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують. Набуло чинності Розпорядження КМу від 11 березня 2022 р. № 212-р, яким передбачено, що з метою забезпечення розрахунків з населенням та бюджетом в умовах військового стану дозволити юридичним особам — боржникам здійснювати видаткові операції з рахунків, коштом на яких накладено арешт органами державної виконавчої влади служби, приватними виконавцями

Пояснення Національного агентства з питань запобігання корупції

Увага! З 24 лютого 2022 року, відповідно до Закону від 12.05.2015 № 389-VIII «Про правовий режим воєнного стану», в Україні запроваджено режим воєнного стану! Про необхідність декларування та подання повідомлення про суттєві зміни у майновому стані щодо майна та грошових коштів, отриманих з 24.02.2022 суб'єктом декларування та членом його сім'ї від третіх осіб для допомоги силам безпеки та оборони України та (або) особам, які постраждали внаслідок агресії Російської Федерації.

Як працівнику, який не звільнився із попереднього місця роботи через те, що підприємство зруйноване, влаштуватися на офіційну роботу?

Працівник, який залишив робоче місце у зв'язку з бойовими діями та не встиг звільнитися, може надіслати своєму роботодавцю заяву про звільнення за допомогою засобів зв'язку (по можливості).

Чи може працівник, який працює дистанційно, виконувати свої трудові обов'язки за кордоном?

Відповідно до частини першої статті 60-2 Кодексу законів про працю України дистанційна робота – це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями або територією власника або уповноваженого ним органу, у будь-якому місці на вибір працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Створено відділ, що стосується роботи органів влади у воєнний час

На офіційному сайті Національного агентства України з питань державної служби створено розділ, де зібрано актуальну інформацію, що стосується роботи органів влади у воєнний час.

Чи буде штраф за несплату (неперерахування) чи несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ у воєнний період?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що 21 березня 2022 року – термін сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) за лютий 2022 року роботодавцями за найманих працівників, крім гірничих підприємств.

 

Коментарі до матеріалу