Мінінфраструктури активно долучається до модернізації харчоблоків в рамках реформи системи шкільного харчування
У Києві відбувся Європейський регіональний саміт шкільного харчування (European Regional School Meals Summit). В церемонії відкриття Саміту взяли участь перша леді Олена Зеленська, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба, Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко та представники міжнародних організацій, які постійно підтримують реалізацію реформи.
“Новий підхід до забезпечення якісного шкільного харчування розпочався з Київщини, де, зокрема, було створено першу фабрику-кухню. Тепер ми масштабуємо такий каскадний метод на всю країну, залучаючи представників громад та обласних адміністрацій. А також закріплюємо нормативно: вже затверджені Кодекс та настанова щодо організації харчування у школах, що передбачає використання трьох ключових моделей – базова кухня, опорна кухня та фабрика-кухня. Розроблені нові будівельні норми, які плануємо затвердити вже до кінця цього року”, – підкреслив Олексій Кулеба.
Міністерство долучилось до впровадження комплексної реформи шкільного харчування ще до 2022 року, але повномасштабне вторгнення створило додаткові виклики, серед яких – масштабне внутрішнє переміщення дітей, дефіцит місцевих бюджетів, втрата постачальників, перебої з електроенергією, нестача кваліфікованого персоналу тощо.
Це підштовхнуло до докорінних змін у підходах до організації харчування та культури харчування школярів у цілому. Стратегією реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, а також змінами до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку визначені три технологічні моделі організації харчування: базова кухня (традиційна організація харчування та зонування приміщень в школах), опорна кухня (є подібною до моделі «базова кухня», але має додатково зону фасування і пакування готової гарячої їжі та можливості її доставки до прилеглих шкіл), а також фабрика-кухня (передбачає приготування та шокове охолодження готової їжі поза межами школи та доставку її до закладів освіти). Детальна презентація щодо Нових стандартів та моделей організації харчування у закладах освіти доступна за посиланням.
Наступним кроком стало прийняття нормативного документа – Кодексу, який дозволяє комплексно підійти до модернізації та переоснащення харчоблоків закладів освіти з урахуванням сучасного технологічного процесу та вимог НАССР(Hazard Analysis and Critical Control Points) щодо контролю за якістю послуг з харчування. Крім того, Кодекс дає рекомендації щодо застосування новітнього високотехнологічного обладнання, що позитивно впливає на енергоефективність.
Також Міністерством були підготовлені зміни до двох ключових державних будівельних норм (ДБН) на проектування та будівництво закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти. Зміни передбачають оновлення вимог до архітектурно-планувальних рішень та інженерії, зокрема водопостачання та вентиляції, що обумовлено новою філософією забезпечення харчуванням дітей та застосуванням новітнього обладнання. Затвердження змін очікується наприкінці 2024 року. Таким чином, місцеві органи влади матимуть весь набір інструментів, необхідних для реалізації нової філософії шкільного харчування.
“Ми прагнемо, щоб фінансова підтримка, що надаватиметься в межах Програми «Відновлення України ІІІ» сприяла відновленню, відбудові та покращенню соціальної інфраструктури, у тому числі закладів освіти, розташованих у районах, де соціальна інфраструктура зазнала значних пошкоджень або тих, які прийняли значну кількість ВПО. А також заклала підґрунтя для підвищення здоров’я нації”, — зазначила заступник Міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.
На полях Саміту відбулося підписання декількох меморандумів, зокрема, з Національною асоціацією громадського харчування та благодійним фондом “Жовто блакитні крила”. Меморандум закладає основу для співпраці в напрямку модернізації харчоблоків із застосуванням комплексного підходу, запровадження та дотримання стандартів НАССР.
В рамках експозони Саміту були представлені проекти модернізації харчоблоків від громад та обласних адміністрацій. Окремо були презентовані результати державної субвенції на облаштування харчоблоків, розподіл якої відбувався з використанням екосистеми DREAM, яка впроваджується під егідою Міністерства розвитку громад та територій України. До Саміту в DREAM було створено перелік проектів громад, які передбачають модернізацію харчоблоків – всі вони відповідають сучасним вимогам до організації шкільного харчування та готові до залучення фінансування, в тому числі міжнародного.
Європейський регіональний саміт шкільного харчування зібрав близько 500 учасників з різних куточків світу, серед яких – голови обласних державних адміністрацій, урядовці провідних європейських країн, представники таких міжнародних організацій, як ЮНІСЕФ, ВПП ООН, Бюро ВООЗ в Україні, ПРООН (UNDP), Швейцарсько-український проект «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» DECIDE, а також дипломати та міжнародні експерти.
Захід об’єднав представників більше ніж 20 міжнародних організацій, серед яких були такі провідні установи, як Всесвітня продовольча програма (WFP), Temet International Oy Ltd, Італійське агентство з розвитку співпраці (AICS), Консорціум досліджень у сфері шкільного харчування та охорони здоров’я, JICA, Партнерство з розвитку дітей, KEK-CDC, Швейцарське агентство з розвитку та співпраці (SDC) та Світовий банк.
Крім того, в заході взяли участь представники урядів та посольств понад 20 країн, серед яких Норвегія, Фінляндія, Литва, Хорватія, Словенія, Люксембург, Швейцарія, Словаччина, Європейський Союз, Австрія, Бразилія, Іспанія, Молдова, Пакистан, Таджикистан, Чехія, Чорногорія, Швеція, Франція, Болгарія та інші. Ці уряди надали важливу підтримку Україні в процесі відновлення та розвитку, зокрема у сферах освіти, охорони здоров’я та продовольчої безпеки.
https://www.kmu.gov.ua
Коментарі до матеріалу