Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (06-10.12.2021)

13.12.2021 440 0 0

Облік та звітність

Ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації для ФОП

За наявності обов’язку ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації, фізичні особи підприємці (далі – ФОП) маютьздійснювати облік всіх товарів, які знаходяться в реалізації, а не лише визначених п.61 підрозділу 10 Розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – ПК).

В які строки податкова здійснює реєстрацію ФОП, як платника єдиного податку?

У разі відсутності визначених ПК підстав для відмови у реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку податкова зобов’язанапротягом двох робочих днів від дати надходження заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування зареєструвати таку особу платником єдиного податку (п. 299.3 ст. 299 ПК).

Оподаткування

Земельна ділянка перебуває у спільному користуванні кількох фізосіб (ФОП): нарахування орендної плати

Якщо договором оренди земельної ділянки державної і комунальної власності, передбачено, що земельна ділянка перебуває у спільному користуванні кількох фізичних осіб (кількох ФОП)), то орендна плата нараховується податковой фізичним особам, а ФОП самостійнообчислюють суму оренди та подають податкову декларацію, за площу орендованої земельної ділянки відповідно до умов договору оренди.

Оподаткування доходу, отриманого ФОП від видів діяльності, не зазначених в реєстраційних даних такого платника

Під час нарахування (виплати) ФОП доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо ФОП, яка отримує такий дохід, наданокопію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності. Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до п. п. 14.1.195 та 14.1.222 п. 14.1 ст. 14 ПК (п. 177.8 ст. 177 ПК).

РРО/ПРРО

Коли ФОПу, який використовує в ПРРО електронний підпис, необхідно створювати електронну печатку для ПРРО?

Суб’єкт господарювання самостійноприймає рішення, який засіб буде застосовувати в ПРРО – удосконалений/кваліфікований електронний підпис або удосконалену/кваліфіковану електронну печатку.

В залежності від обраного засобу суб’єкт господарювання надсилає до ДПС відповідне електронне повідомлення. Таке повідомлення містить дані про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що використовуються ПРРО, які включаються до Реєстру ПРРО та, відповідно, дозволені для застосування в цьому ПРРО.

Яка відповідальність за порушення використання РРО?

ДПС звертаєувагу, що за порушення порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг регламентується п. 1 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

При встановленому порушенні передбачено відповідальність:

  • накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції - від двох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • на посадових осіб – від п’яти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, в залежності від повторності вчинення адміністративного правопорушення.

За дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення тягне за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, і на посадових осіб – від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Соціальне страхування

Чи передбачено розстрочення та відстрочення заборгованості по ЄСВ?

Головне управління ДПС у Житомирській області інформує, чинним законодавством, що регулює порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ), не передбачено розстрочення та відстрочення заборгованості по сплаті ЄСВ.

Який порядок направлення вимоги про сплату боргу ЄСВ?

Податківці надсилають(вручають) вимогу про сплату боргу (недоїмки) платнику єдиного внеску протягом трьох робочих днів з дня її винесення. При цьому протягом 10 календарних днів із дня одержання вимоги про сплату боргу (недоїмки) платник зобов’язаний сплатити зазначені у п. 1 вимоги суми недоїмки, штрафів та пені (п. 5 розд. VІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449).

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали