Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Зміни в законодавстві (01.08.2022-05.08.2022)

05.08.2022 42 0 0

Розширено перелік осіб, які не підлягають мобілізації: прийнято закон

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт № 7481 про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо розширення переліку осіб, які не підлягають призову під час мобілізації. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради України.

Реалізація Закону про локалізацію стане першим кроком з повернення здорового глузду в українські публічні закупівлі

«Кабінет Міністрів України прийняв підзаконні акти по локалізації. Фактично це старт реального впровадження вимоги локалізації в Україні у публічних закупівлях - вимоги частки місцевої складової в окремих категоріях цивільної продукції машинобудування, яку купує держава»,- повідомляє заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський та детально пояснює.

Для отримання громадянства України необхідно буде здати іспит зі знання Конституції, історії України та української мови

На опрацюванні Комітету з питань інтеграції України до ЄС перебуває проєкт Закону №7606 про внесення змін до Законів України «Про громадянство України» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо умов прийняття до громадянства України ініційований Кабінетом міністрів України. Метою законопроекту, як зазначено у пояснювальній записці, є  запровадження комплексного іспиту з основ Конституції України, історії України як умови для прийняття до громадянства України. Також, з метою приведення у відповідність до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» є необхідним виконання умови щодо володіння державною мовою деякими категоріями осіб.

Держава відкрила програму грантів для аграріїв з розвитку тепличного господарства та садівництва

Через військову агресію росії проти України майже 1 млн людей в Україні втратили роботу, 1,5 млн працевлаштованих громадян виїхали за кордон, 600 тис. ФОПів зменшили економічну активність. Тому фінансове стимулювання економіки за допомогою грантів дасть поштовх до створення нових робочих місць, вважають в уряді. Загальний бюджет програм складає понад 40 млрд грн.

В Україні пропонується встановити кримінальну відповідальність за участь у державних закупівлях російських та білоруських компаній, що перебувають під санкціями

У Бюро економічної безпеки України виступили з ініціативою заборони участі у публічних закупівлях товарів, робіт і послуг компаній, власниками яких є резиденти з російської федерації та республіки білорусь, а закупівлі, які вже проведені – анулювати. На основі аналітичної інформації та звернення БЕБ до Кабінету Міністрів України народні депутати України виступили із законодавчою ініціювали внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо забезпечення виконання окремого виду спеціальних економічних та обмежувальних заходів (санкцій).

Коментарі до матеріалу