Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (21.11.2022-25.11.2022)

25.11.2022 74 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

 

Держпраці інформує: Що слід врахувати при звільненні працівника, який відсутній на роботі понад чотири місяці

До посадових осіб Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці останнім часом надходять чисельні запитання від роботодавців стосовно працівників, які під час дії воєнного стану тривалий час не виходять на роботу та з якими відсутній будь-який зв’язок, щоб з’ясувати причини відсутності.

Чи можна під час воєнного стану проводити скорочення штату або чисельності працівників?

Відповідно до статті 5 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» роботодавець має право розірвати трудовий договір з працівником у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи, організації, викликаною знищенням в результаті бойових дій усіх виробничих, організаційних або технічних потужностей або майна підприємства.

Які категорії учнів забезпечуються безоплатним гарячим харчуванням?

Відповідно до статті 21 Закону України «Про освіту» встановлено безоплатне харчування дітей, які здобувають спеціалізовану освіту (мистецького, наукового, військового або спортивного профілю) у закладах спеціалізованої освіти одночасно з повною загальною середньою освітою

Страхувальник подає відомості про працівника щодо належності або неналежності до професійних спілок

06.11.2022 набрав чинності Закон України 18 жовтня 2022 року № 2682-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» (далі – Закон № 2682). Законом № 2682 внесено зміни, зокрема до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами (далі – Закон про ЄСВ).

Як отримати лікарняний і допомогу від Фонду соціального страхування України, якщо ви за кордоном?

Передусім зверніться за медичною допомогою до місцевого лікаря. Він має надати вам документальне підтвердження факту тимчасової непрацездатності.

Бюджет. Новини законодавства

 

В Україні відновлено довоєнну систему оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення

19 листопада 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель» від 19 жовтня 2022 року № 2698-IX.

ПФУ: перебування в полоні зараховуватимуть до стажу для пенсії

19 листопада набув чинності Закон України від 26.01.2022 № 2010-IX “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей”. Законом встановлено гарантії соціального і правового захисту прав громадян, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Підписано Закон «Про порядок бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації»

Президент підписав  Закон  №7687 «Про порядок бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації» , на своїй сторінці в телеграмм повідомив нардеп Я. Железняк.

Скасовано Постанову № 245 "Про роботу за сумісництвом працівників держпідприємств та Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств"

КМУ своїми постановами скасував Постанову №245 "Про роботу за сумісництвом працівників держпідприємств та Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств".

Коментарі до матеріалу