Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (19.09.2022-23.09.2022)

23.09.2022 115 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

Оновлено правила подання відомостей для створення і ведення електронних трудових книжок

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що 15.07.2022 набрала чинності постанова Правління Пенсійного фонду України 01.06.2022  № 8-3 «Про порядок та черговість подання відомостей для створення електронних трудових книжок» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15.06.2022 за № 658/37994) із змінами, внесеними згідно з Постановою Пенсійного фонду № 9-1 від 20 червня 2022 року.

Який адміністративний штраф загрожує підприємству (працівнику) без проходження медичного огляду?

Згідно зі ст.169 Кодексу законів про працю України та ст.17 Закону України «Про охорону праці» власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Перенесення робочих днів для працівників, які перебували у відпустці

Відповідно до статті 5 Закону України «Про відпустки» тривалість відпусток незалежно від режимів та графіків роботи розраховується в календарних днях.

Оновлено актуальний перелік громад у районах бойових дій, на ТОТ та тих, що в оточенні

Наказом Мінреінтеграції затверджено оновлений перелік, на основі якого внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати. Документ набере чинності після публікації в Офіційному віснику України. Нагадуємо, перелік не є фіксованим – він регулярно актуалізується.

Право платника податку на податкову знижку, який навчається на військовій кафедрі

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що право платника податку на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування визначені ст. 166 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
 

Бюджет. Новини законодавства

Військовий облік жінок: законодавчі зміни

21 вересня 2022 року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект №6482 від 28.12.2021 «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов'язок та військову службу».

У Верховній Раді відбулося подання законопроекту про Державний бюджет України на 2023 рік

Відповідно до статті 154 Регламенту Верховної Ради України 21 вересня 2022 року на пленарному засіданні Верховної Ради відбулося подання законопроекту про Державний бюджет України на 2023 рік (реєстр. №8000 від 14.09.2022), поданого Кабінетом Міністрів.

Верховна Рада України сприяє продуктивній зайнятості населення України в умовах війни

21 вересня 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці».

В Україні стартують аукціони з малої приватизації за новими правилами

За інформацією заступника Голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолани Підласи, завершився аукціон із продажу Кобиловолокського спиртзаводу у Тернопільській області. Це перший аукціон із продажу державного майна з 24 лютого та перший аукціон малої приватизації за новим законом. Стартова ціна становила 25,2 млн. грн., ще стільки ж майбутній власник має перерахувати на погашення боргів підприємства ДП «Укрспирт».

Парламент підтримав урядові ініціативи щодо активізації ринку праці та стимулювання зайнятості

Верховна Рада ухвалила урядові законопроекти, спрямовані на активізацію ринку праці та зростання зайнятості серед населення. Рішення про схвалення законопроектів 6067 та 5795 були ухвалені депутатами сьогодні, 21 вересня.

Коментарі до матеріалу