Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (17.07.2023 - 21.07.2023)

21.07.2023 37 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

 

За яких підстав роботодавець має право звільнити педагогічного працівника за вчинення аморального проступку?

Вчинення аморального проступку згідно з пунктом 3 частини першої статті 41 КЗпП України є додатковою підставою для розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з працівником, який виконує виховні функції, за умови, що такий проступок є есумісним з продовженням даної роботи.

Право на відпочинок особам з інвалідністю

Під час проведення інформаційних відвідувань інспектори праці звертають увагу роботодавців на трудові права осіб з інвалідністю, зокрема право на відпочинок.

Працівника призначено виконувати обов’язки керівника на час його хвороби. Чи виконує він обов’язки за своєю посадою?

При виконанні обов’язків тимчасово відсутнього працівника — працівник поряд зі своїми обов’язками одночасно виконує обов’язки і за іншою посадою.

У спекотний період на підприємствах слід відкоригувати графік роботи

При роботах на відкритих місцевостях і температурі зовнішнього повітря плюс 35 за Цельсієм і вище, тривалість періодів безперервної роботи повинна складати до  20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менше 10 хвилин в охолоджувальних приміщеннях.

Щодо трудових договорів (угод) за сумісництвом

Згідно з ч. 2 ст. 21 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.
 

Бюджет. Новини законодавства

 

Мінекономіки внесено зміни до Критеріїв визначення критично важливих підприємств


Мінекономіки наказом від 14.06.2023 р. № 5496 внесло зміни до Критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузей національної економіки. 

Президент України підписав Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (№ 3077-ІХ)

За словами Голови НАДС Наталії Алюшиної, це важливий крок до розбудови публічної, професійної, політично неупередженої, ефективної служби в органах місцевого самоврядування. НАДС як головний розробник Закону доклав значних зусиль для створення  умов відкритості та прозорості при підготовці документу. До його розробки було залучено широке коло експертів. Кожна норма проходила детальне обговорення і в підсумку отримано ґрунтовний документ. 

Набрав чинності Порядок застосування загального стандарту звітності CRS

Зазначений Порядок встановлює процедури та норми, необхідні для виконання фінансовими установами вимог щодо збору інформації про підзвітні рахунки та її належної перевірки.

Уряд ухвалив необхідні зміни для старту великої приватизації через систему Прозорро.Продажі

Уряд ухвалив технічні зміни, які були необхідні для старту процесу великої приватизації через систему Прозорро.Продажі. Зокрема було затверджено постанову, якою встановлюється порядок авторизації та організації проведення електронних аукціонів з продажу об’єктів великої приватизації. Відповідні зміни були затверджені на засіданні Кабінету Міністрів України 18 липня 2023 року.

Уряд встановив механізм розрахунку розміру плати за незалежну верифікацію звіту з енергоаудиту у разі вимоги замовника

Уряд встановив механізм розрахунку розміру плати за незалежну верифікацію звіту з енергоаудиту у разі вимоги замовника. Відповідну постанову Кабінету Міністрів України було розроблено Держенергоефективності спільно із Мінінфраструктури, виконуючи вимогу Закону України «Про енергетичну ефективність».

Коментарі до матеріалу