Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (16.01.2023 - 20.01.2023)

20.01.2023 91 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

 

Чи можуть працівники піти в щорічну оплачувану відпустку або отримати грошову компенсацію за невикористану відпустку з урахуванням воєнного стану в Україні?

Відповідно законів про працю України громадянам, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, надаються щорічні відпустки із збереженням на їх період місця роботи (посади) і заробітної плати.

Зміна істотних умов праці

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» №2136-IX, з-поміж іншого, регулював особливості переведення та зміни істотних умов праці в ситуації воєнного часу. Зокрема, частиною 2 статті 3 Закону було встановлено, що у період дії воєнного стану норми частини 3 статті 32 Кодексу законів про працю України та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються.

Структура виконавчих ОМС: особливості під час дії воєнного стану - роз’яснення для громад

Роз’яснення сформовано на базі запитань, отриманих від представників ОМС під час підготовки відеоуроку «Структура виконавчих органів ОМС: особливості під час дії воєнного стану», проведеного Програмою USAID DOBRE.

Виправлення в трудовій книжці

Трудова книжка — це основний документ, що підтверджує стаж роботи людини до 1 січня 2004 року. Водночас прізвище, ім’я, по батькові, людини (ПІБ), зазначені в трудовій книжці, мають відповідати ПІБ за паспортом

З 01 лютого 2023 року сплата єдиного внеску має здійснюватися на нові рахунки

Головне управління ДПС у м. Києві, з метою попередження помилкової сплати коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на неналежні рахунки, інформує, що з 01 лютого 2023 року сплата єдиного внеску має здійснюватися на рахунки 3556, які відкриті на ім’я Головного управління ДПС у м. Києві за 201-204 символами звітності.

 

Бюджет. Новини законодавства

 

Оренда земельних с/г ділянок та охорона земель: основні законодавчі зміни - роз’яснення для громад

Програма DOBRE спільно з Всеукраїнською асоціаціює ОТГ 21 грудня 2022 року провели онлайн вебінар на тему: «Ключові новели Закону України № 2698-ІХ від 19.10.2022 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель» та практика їх застосування», щоб надати відповіді на поширені запитання територіальних громад.

ВРУ прийняла у першому читанні проєкт ЗУ «Про освіту дорослих»

Зроблено черговий важливий крок на шляху законодавчого врегулювання системи освіти дорослих – на засіданні Верховної Ради України розглянуто та прийнято у першому читанні проєкт Закону України «Про освіту дорослих» (реєстраційний № 7039), який розробила робоча група при Міністерстві освіти і науки України.

Уряд дозволив пересилати за кордон документи, що посвідчують особу

Ухвалене Кабінетом Міністрів рішення було розроблено за результатами роботи Координаційного штабу з питань забезпечення виїзду українців з ТОТ через територію третіх країн в Україну. Його очолює Віце-прем'єр-міністр - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Коментарі до матеріалу