Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (06.11.2023 - 10.11.2023)

10.11.2023 75 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

 

Чи має право роботодавець відмовити працівнику в прийнятті листка непрацездатності, якщо в листку непрацездатності не вказано код хвороби?

Якщо в листку непрацездатності відсутня інформація про діагноз і шифру МКХ-10, це не може бути підставою для відмови в оплаті такого листка непрацездатності. Про причину непрацездатності можна дізнатися за кодом, підкресленим у відповідній графі.

Який розмір матеріальної допомоги не включається до оподатковуваного доходу?

Відповідно до ПКУ сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2023 році – 3760,00 гривень) не включається до оподатковуваного доходу.

Мініфраструктури скасувало Норми витрат палива

Як зазначено у інформаційній довідці до цього наказу, Норми витрат палива та мастильних матеріалів на автомобільному транспорті (далі – Норми), були затверджені наказом Міністерства транспорту України ще у 1998 році (зазначена компетенція була визначена у положенні про міністерство). 

У 2022 році працівниця, що знаходиться за кордоном, використала 90 календарних днів відпустки без збереження заробітної плати. Чи має вона право на цю відпустку у 2023 році?

Ні, така відпустка надається працівникові один раз у період дії воєнного стану.

Внесено зміни у поданні форм статзвітності на 2024 рік

Держстатом опубліковано перелік змін у поданні форм державних статистичних спостережень до органів державної статистики на 2024 рік.

 

Бюджет. Новини законодавства

 

Президент вніс на затвердження Ради закони про Укази продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкти щодо продовження строків дії воєнного стану в Україні та проведення загальної мобілізації.

Удосконалено процедури щодо Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф

Відповідні зміни ухвалено на засіданні Уряду. Зокрема, змінами чітко визначено користувачів інформаційної системи зазначеного Переліку територій.

Урядом затверджено нові показники позитивної податкової історії для реєстрації податкових накладних в автоматичному режимі

Уряд вніс зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. № 1165, направлені, зокрема, на збільшення кількості платників, які реєструватимуть податкові накладні за новими показниками автоматично.

Змінено порядок виплати щомісячної надбавки за вислугу років прокурорам та іншим працівникам органів прокуратури

КМУ вніс зміни до Порядку виплати щомісячної надбавки за вислугу років прокурорам та іншим працівникам органів прокуратури

ДПА скасовано, а вступна кампанія відбуватиметься за особливою процедурою

8 листопада 2023 року Верховна Рада України підтримала законопроєкт № 10092 «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року».

 

Коментарі до матеріалу