Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (06.02.2023 - 10.02.2023)

10.02.2023 106 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

 

Виплату «лікарняних» та «декретних» затримали. Що зі сплатою ЄСВ?

Обчислення ЄСВ платниками, зазначеними у абзаці 7 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 (підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю, військовими частинами та органами, які виплачують грошове забезпечення, допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства, зокрема, особам, які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами), здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до Закону № 2464 нараховується ЄСВ (абзац 2 п. 1 ч. 1 ст. 7 та ч. 2 ст. 9 Закону № 2464).

Укладання строкових трудових договорів із освітянами-пенсіонерами визнано неконституційним

Конституційний Суд України визнав неконституційним припис закону “Про повну загальну середню освіту” щодо укладання трудових договорів з учителями-пенсіонерами. Судді ухвалили, що ця норма закону порушує принцип рівності між учителями.

Виплату лікарняний віддали на розсуд роботодавця

З 1 січня 2023 р. набрала чинності нова редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», частиною третьою статті 22 якого передбачено, що рішення про призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні листки), приймається страхувальником (роботодавцем) або уповноваженими ним особами.

Стягнення аліментів з військовослужбовців. На які виплати поширюється

Одним із найважливіших обов’язків батьків, що випливає не тільки з моральних принципів нашого суспільства, а й чинного законодавства, є виховання та матеріальне утримання своїх дітей. Це, зокрема, виявляється в забезпеченні неповнолітньої дитини  необхідними для життя  та виховання матеріальними благами.

Електронні трудові книжки та перевірка страхового стажу онлайн

Впродовж військової агресії з боку Росії  до Східного міжрегіонального управління стали надходить непоодинокі звернення щодо порядку ведення обліку трудової діяльності працівників як від роботодавців, так і від самих працівників.

 

Бюджет. Новини законодавства

 

Уряд вніс зміни до Порядку ведення Державного земельного кадастру

Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до Порядку ведення Державного земельного кадастру».

Верховна Рада продовжила строк проведення загальної мобілізації в Україні на 90 днів

 Верховна Рада України прийняла в цілому проект Закону «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації"», реєстр. №8420.


Верховна Рада України продовжила строк дії воєнного стану в Україні на 90 днів

Верховна Рада України прийняла в цілому проект Закону «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні", реєстр. №8419.

Уряд ухвалив необхідні зміни для того, щоб спростити використання праці іноземців

Постановою встановлено, що під час воєнного стану резиденти Дія.Сіті можуть отримувати роботи (послуги), які виконуються (надаються) гіг-спеціалістами з числа іноземців та осіб без громадянства за гіг-контрактами, без отримання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні.

 

Коментарі до матеріалу