Кейтеринг та нові норми і порядок організації харчування в закладах освіти
Постановою КМУ від 24.03.21 р. № 305 (далі – Постанова № 305) затверджено нові Норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (далі – Норми № 305, Порядок № 305). Відповідно втрачають чинність Норми, затверджені постановою КМУ від 22.11.04 р. № 1591.
Постанова № 305 набрала чинності з 07.04.21 р., але Норми № 305 наберуть чинності лише з початком нового навчального року, тобто з 1 вересня 2021 року, як і п. 1–3, 8–54 Порядку № 305.
Отже, уже цього року Норми № 305 та Порядок № 305 стануть обов’язковими для застосування закладами дошкільної освіти, загальної середньої освіти та іншими закладами освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячими закладами оздоровлення та відпочинку. Заплановані закладами освіти закупівлі харчових продуктів та/або послуг із харчування мають відповідати цим Нормам. Засновники зазначених закладів повинні забезпечити проведення закупівель харчових продуктів та/або послуг із харчування відповідно до встановленої вартості.
У Постанові № 305 визначено, що енергетична цінність та калорійність їжі має відповідати загальним віковим потребам учнів, а планування кратності калорій у їжі залежить від режиму харчування. Крім того:
- передбачено структуру харчування, що базується на рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо принципів здорового харчування, з урахуванням фізіологічних потреб дітей;
- установлено обмеження за продуктами, що містять сіль, цукор і жири;
- установлено перелік продуктів, які заборонено використовувати, зокрема снеки, м’ясні та рибні продукти промислового виробництва, каву, солодкі газовані напої;
- затверджено перелік продуктів, які мають бути в щоденному раціоні учнів: злакові, овочі, фрукти, ягоди та молочні продукти.
Також передбачено структуру харчування з урахуванням рекомендацій ВООЗ щодо принципів здорового харчування та з урахуванням фізіологічних потреб дітей в основних харчових речовинах та енергії. Зокрема, у 15 додатках до документа визначається енергетична цінність сніданку, обіду та добова енергетична цінність для різних вікових груп дітей, а також:
- Норми споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід або вечерю у закладах дошкільної освіти у разі п’ятиденного перебування;
- Норми споживання основних груп харчових продуктів у складі другого сніданку та підвечірку у закладах дошкільної освіти у разі п’ятиденного перебування;
- Особливості норм споживання основних груп харчових продуктів у закладах дошкільної освіти у разі шестиденного перебування;
- Особливості норм споживання основних груп харчових продуктів у закладах дошкільної освіти у разі семиденного перебування;
- Норми споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід та вечерю в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п’ятиденного перебування;
- Норми споживання основних груп харчових продуктів у складі другого сніданку та підвечірку в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п’ятиденного перебування;
- Особливості норм споживання основних груп харчових продуктів у закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі шестиденного перебування;
- Особливості норм споживання основних груп харчових продуктів у закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі семиденного перебування;
- Норми споживання основних груп харчових продуктів для організації одноразового харчування в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п’ятиденного перебування;
- Добова потреба у рідині для дітей і підлітків різних вікових груп;
- Особливості забезпечення харчуванням здобувачів освіти/дітей з особливими дієтичними потребами;
- Інформація про харчові продукти щодо вмісту глютену;
- Інформація про вміст речовин та готові страви/вироби, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості;
- Норми споживання грудного молока, дитячих сумішей (початкових та для подальшого годування) та харчових продуктів прикорму для дітей першого року життя;
- Особливості харчування здобувачів освіти, які активно займаються спортом.
Визначено добову потребу в білку, вуглеводах для різних вікових груп, загальну кількість жирів. Також наведено розрахунок додаткової норми солі для приготування готових страв у період з 1 вересня 2021 року до 31 грудня 2022 року.
Затверджено особливості норм споживання основних груп харчових продуктів, зокрема частота їх включення до складу окремих прийомів їжі. Ідеться про овочі сезонні, свіжі, заморожені та квашені, крім картоплі, ягоди та фрукти, фруктові, овочеві соки, злакові, бобові, м’ясо, молоко, молочні продукти тощо.
У Порядку № 305 визначено принципи планування та механізм організації харчування. Запропоновано перелік документів з організації харчування, який є орієнтовним – кожен заклад освіти може вести й іншу потрібну документацію.
Передбачено, що засновники закладів освіти забезпечують безоплатне гаряче харчування в державних і комунальних закладах освіти за кошти відповідних бюджетів згідно з установленим у закладі освіти режимом (кратністю) харчування для дітей-сиріт; дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах); дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону від 01.06.2000 р. № 1768-III; учнів закладів освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, евакуйованих із зони відчуження, дітей, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, і тих, що проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, відповідно до Закону від 28.02.91 р. № 796-XII; дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів; дітей з числа осіб, визначених у ст. 10 Закону від 22.10.93 р. № 3551-XII; осіб інших категорій, визначених законодавством та/або рішенням органу місцевого самоврядування.
Якщо в дитини є довідка від сімейного лікаря або педіатра про деякі дієтичні потреби, навчальний заклад зобов’язаний організувати окреме харчування для цієї дитини. Забезпечення безоплатним гарячим харчуванням за бюджетні кошти здійснюється на підставі документів, що підтверджують таке право відповідно до законодавства. Вартість безоплатного гарячого харчування в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, установлюється засновником (засновниками) таких закладів щороку відповідно до норм харчування з урахуванням режиму (кратності) харчування.
Компенсація за безоплатне гаряче харчування в закладах освіти здійснюється у випадках, визначених законодавством. Така компенсація не здійснюється:
- у разі відсутності здобувачів освіти у закладі освіти під час освітнього процесу за однією з інституційних форм здобуття освіти;
- для здобувачів освіти, що здобувають освіту за однією з індивідуальних форм здобуття освіти, а також за дистанційною формою здобуття освіти;
- під час організації освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання протягом дня незалежно від форми здобуття освіти, зокрема в разі виникнення надзвичайних ситуацій, встановлення карантинних обмежень.
Здобувачі освіти, які не мають права на безоплатне гаряче харчування, мають платити за харчування за готівковим та/або безготівковим розрахунком, зокрема за допомогою електронного платіжного засобу (платіжної картки), що визначається в умовах договору між замовником та постачальником харчових продуктів та/або послуг з харчування.
Вартість харчування в закладах дошкільної освіти переглядається і встановлюється засновником (засновниками) таких закладів щороку відповідно до норм харчування з урахуванням режиму (кратності) харчування. Для забезпечення повноцінного раціону обсяги видатків на харчування здобувачів освіти закладів дошкільної освіти за рішенням засновника (засновників) можуть регулюватися встановленням відсотка батьківської доплати.
Відповідальність за планування та організацію харчування в закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку, матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку), буфету, безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, відповідність меню та асортименту буфету несе засновник (засновники), керівник відповідного закладу, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів та/або послуг з харчування.
Як зазначається в пояснювальній записці до документа, постанова передбачає порядок організації харчування, відповідно до якого засновники та керівники закладів освіти й дитячих закладів оздоровлення та відпочинку можуть обрати найефективнішу модель організації харчування з урахуванням особливостей закладу – кейтеринг, здавання харчоблоку закладу в оренду для організації харчування дітей та власними силами закладу.
Отже, до 1 вересня часу на організацію харчування по-новому достатньо.
Коментарі до матеріалу