Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Держпродспоживслужба - надійний партнер у сфері реформування шкільного харчування

14.03.2025

В Україні реформа шкільного харчування розпочалася у 2020 році за ініціативою першої леді Олени Зеленської. І з перших днів Держпродспоживслужба виступає надійним партнером у сфері реформування шкільного харчування.

За словами Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, «з кожним роком ми наближуємось на один крок до мети щодо рівного доступу кожної дитини в кожному закладі до здорової їжі в будь-якому куточку країни: від великих міст до найменших сіл, від фабрики-кухні на Київщині до опорних кухонь на Львівщині, за форматом оптимального для регіону варіанту. Це результат чотирирічної роботи багатьох державних органів, місцевої влади та партнерів, яка триває попри повномасштабну війну».

За цей час досягнені та реалізуються наступні цілі реформи:

  • відбулося оновлення нормативної бази;
  • модернізуються старі кухні та їдальні, побудовано першу фабрику-кухню;
  • сотні кухарів та управлінців підвищують кваліфікацію;
  • якісне харчування з’явилося там, де учні роками не мали доступу до гарячих обідів. І робиться все, щоб воно було безкоштовним.

Загалом у навчальному 2024-2025 році спостерігається наступна тенденція – заклади освіти зменшили використання моделі базової кухні. Це пов’язано із поширенням застосування інших моделей, таких як «опорна кухня» та «фабрика-кухня».

Також набирає обертів спосіб харчування за допомогою кейтерингових послуг, що передбачає використання потужностей окремого підприємства з приготування страв та/або надання послуг харчування для закладів освіти (кейтеринг).

Використання різноманітних моделей та інструментів допомагають вирішити наступні проблематики, які виявили територіальні органи Держпродспоживслужби під час перевірок, зокрема:

  • ускладнена логістика постачання харчових продуктів через пошкодження автомобільних шляхів в умовах повномасштабного вторгнення рф;
  • відсутність енергопостачання та повітряні тривоги, що впливає на приготування їжі;
  • нестача кухарів, інших працівників на кухні, сестер медичних з дієтичного харчування через переміщення та міграцію населення.

Реформа триває. Держпродспоживслужба спільно з освітніми установами працює над модернізацією харчоблоків, впровадженням сучасних технологій приготування страв та підвищенням кваліфікації персоналу. Завдяки спільним зусиллям вдалося значно покращити якість харчування у багатьох школах, модернізувати інфраструктуру харчоблоків та впровадити сучасні підходи до організації харчування.

https://www.kmu.gov.ua

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
08.04.2025
Лист ПФУ: Щодо розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності за сумісництвом
ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ ДЕПАРТАМЕНТ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, СТРАХОВИХ ВИПЛАТ, СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ, ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ   ЛИСТ від 28.03.2025 р. № 2800-030401-8/20889   (Витяг)   Розглянувши [...] запит [...] щодо розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності за суміс...
26.03.2025
Класифікація шкідливих та небезпечних виробничих факторів
Під час роботи на виробництві на людину можуть впливати один або низка небезпечних та шкідливих виробничих факторів. Безпека того чи іншого технологічного процесу може бути визначена за їх кількістю і за ступенем небезпеки кожного з них зокрема. Безпека праці на виробництві визначається ступенем без...
01.04.2025
Уряд спростив порядок отримання пенсій і страхових виплат для ВПО, українців за кордоном і на ТОТ
Раніше деякі категорії пенсіонерів, а саме: особи, які отримали довідку ВПО до 24 лютого 2022 року, та громадяни, які виїхали за кордон після цієї дати або проживають на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), — мали окремий алгоритм отримання пенсійних виплат. Це ускладнювало отримання коштів....
Нове
25.06.2025
Реформа управління публічними інвестиціями: створено гайд для громад
Уряд України впроваджує реформу управління публічними інвестиціями (Public Imvestment Management, PIM), що змінює підходи до планування, оцінки, реалізації та моніторингу інвестпроєктів на всіх рівнях — від держави до громади. Щоб допомогти громадам адаптуватися до змін, Міністерство розвитку...
25.06.2025
Обновлены правила использования средств субвенции на «Новую украинскую школу» - инфографика
Експерти Швейцарсько-українського проєкту DECIDE підготували інфографіку про оновлені правила використання коштів субвенції на «Нову українську школу», визначені Постановою Уряду №1554 від 31 грудня 2024 року щодо субвенції на реалізацію інвестиційного проєкту «Нова українська шко...
25.06.2025
Чи оплачується працівникові навчальна відпустка під час простою на підприємстві?
Працівникам, які успішно навчаються на вечірніх відділеннях професійно-технічних навчальних закладів, надається додаткова оплачувана відпустка для підготовки та складання іспитів відповідно до вимог статті 14 Закону України «Про відпустки». Працівникам, які успішно навчаються без відриву...