Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Держпродспоживслужба - надійний партнер у сфері реформування шкільного харчування

14.03.2025

В Україні реформа шкільного харчування розпочалася у 2020 році за ініціативою першої леді Олени Зеленської. І з перших днів Держпродспоживслужба виступає надійним партнером у сфері реформування шкільного харчування.

За словами Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, «з кожним роком ми наближуємось на один крок до мети щодо рівного доступу кожної дитини в кожному закладі до здорової їжі в будь-якому куточку країни: від великих міст до найменших сіл, від фабрики-кухні на Київщині до опорних кухонь на Львівщині, за форматом оптимального для регіону варіанту. Це результат чотирирічної роботи багатьох державних органів, місцевої влади та партнерів, яка триває попри повномасштабну війну».

За цей час досягнені та реалізуються наступні цілі реформи:

  • відбулося оновлення нормативної бази;
  • модернізуються старі кухні та їдальні, побудовано першу фабрику-кухню;
  • сотні кухарів та управлінців підвищують кваліфікацію;
  • якісне харчування з’явилося там, де учні роками не мали доступу до гарячих обідів. І робиться все, щоб воно було безкоштовним.

Загалом у навчальному 2024-2025 році спостерігається наступна тенденція – заклади освіти зменшили використання моделі базової кухні. Це пов’язано із поширенням застосування інших моделей, таких як «опорна кухня» та «фабрика-кухня».

Також набирає обертів спосіб харчування за допомогою кейтерингових послуг, що передбачає використання потужностей окремого підприємства з приготування страв та/або надання послуг харчування для закладів освіти (кейтеринг).

Використання різноманітних моделей та інструментів допомагають вирішити наступні проблематики, які виявили територіальні органи Держпродспоживслужби під час перевірок, зокрема:

  • ускладнена логістика постачання харчових продуктів через пошкодження автомобільних шляхів в умовах повномасштабного вторгнення рф;
  • відсутність енергопостачання та повітряні тривоги, що впливає на приготування їжі;
  • нестача кухарів, інших працівників на кухні, сестер медичних з дієтичного харчування через переміщення та міграцію населення.

Реформа триває. Держпродспоживслужба спільно з освітніми установами працює над модернізацією харчоблоків, впровадженням сучасних технологій приготування страв та підвищенням кваліфікації персоналу. Завдяки спільним зусиллям вдалося значно покращити якість харчування у багатьох школах, модернізувати інфраструктуру харчоблоків та впровадити сучасні підходи до організації харчування.

https://www.kmu.gov.ua

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
19.02.2025
Відпустки без збереження заробітної плати в період дії воєнного стану
Посадовці управління інспекційної діяльності у Запорізькій області провели інформаційний семінар в одній із районних адміністрацій Запоріжжя.  Серед ключових питань було надання відпусток без збереження заробітної плати. Інспектори роз’яснили, що, відповідно до статті 12 Закону України &...
14.02.2025
Президент підписав закон про продовження строку для проходження ВЛК обмежено придатними
Президент підписав Закон України від 12.02.2025 р. № 4235-IX  (законопроєкт № 12457) щодо обов’язковості проходження громадянами України, які були визнані обмежено придатними до військової служби, повторного медичного огляду та визначення кінцевого строку його проведення. Згідно із ...
25.02.2025
Лист МОУ: Щодо правомірності відмови військовослужбовцям у виплаті додаткової винагороди у розмірі 100000 грн та матеріальної допомоги у зв'язку з отриманою травмою
МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ ДЕПАРТАМЕНТ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЛИСТ від 20.02.2025 р. № 220/13/ВихЗПІ/152 У відповідь на Ваш запит на публічну інформацію щодо правомірності відмови у виплаті додаткової винагороди у розмірі 100000 грн та матеріальної допомоги у зв'язку з отриманою травмою. Щодо ...
Нове
08.05.2025
Чи можна достроково припинити декретну відпустку
Чи може працівниця достроково припинити відпустку для догляду за дитиною, в той час, як роботодавець заперечує, щоб вона виходила на роботу? Це питання докладно роз’яснила інспектор відділу з питань праці західного регіону управління інспекційної діяльності У Кіровоградській області під час се...
08.05.2025
Контроль за рекламою вакансій: Держпродспоживслужба отримала нові повноваження
З 8 травня 2025 року Держпродспоживслужба розпочинає новий напрям роботи — контроль за змістом оголошень про вакансії. Це передбачено Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади у сферах промислової безпеки, ох...
08.05.2025
Переміщення можливе без згоди працівника
Працівниця закладу торгівлі, яку роботодавець нещодавно перевів до іншого району міста, поцікавилася, чи були правомірними його дії. Посадовці управління інспекційної діяльності у Запорізькій області роз’яснили, що, оскільки працівниця продовжує виконувати ту ж роботу, тільки в іншому структур...