Клас, розряд, категорія – у чому відмінність?
Досвід роботи є головною ознакою фаховості працівника та основним чинником кар’єрного зростання. Адже здебільшого кожен студент, закінчуючи навчальний заклад, прагне якомога швидше знайти роботу за своїм профілем, щоб набути досвіду. Це пов’язане з тим, що потенційний роботодавець віддає перевагу кандидатам із досвідом, які вже оволоділи потрібними вміннями й навичками, від чого залежить продуктивність праці й глибоке розуміння працівником своєї справи.
Категоріювання професій і посад має свою специфіку. Щоб розібратися в цьому докладніше, розглянемо поняття «ранг», «розряд», «клас» тощо. Застосування цих понять передбачає визначення складності робіт, освітньо-кваліфікаційного рівня працівників, їх умінь, знань, відповідальності та інших компетенцій.
Згідно з «Класифікатором професій ДК 003:2010», затвердженим наказом Держспоживстандарту від 28.07.10 р. № 327 (далі – КП), усі професійні назви робіт розподілено за професійними ознаками та систематизовано у дев’ять розділів КП. Професії, які містяться в цих розділах, мають певні вимоги, зокрема до категорій (див. табл. 1).
Розділ
Професійне угруповання
Коментар
Повна версія доступна тільки передплатникам
Отримайте відповідь на своє питання зараз і забезпечте себе від питань в майбутньому. Підпишіться на електронне видання для бухгалтерів і керівників Uteka
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року