Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (12.02.2024 - 16.02.2024)

16.02.2024 76 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

 

ПФУ: щодо обчислення страхового стажу

Відповідно до статті 14 Закону України від 23.09.99 № 1105-XIV “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон № 1105) страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не менше мінімального страхового внеску, крім випадків, передбачених абзацом другим цієї частини.

Мінекономіки: Щодо надання невикористаної оплачуваної відпустки без збереження заробітної плати

Змінами передбачається право, а не обов’язок роботодавця обмежити надання працівнику у період дії воєнного стану будь-якого виду відпустки (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки у зв’язку з усиновленням дитини) понад щорічну основну відпустку, передбачену абзацом першим частини першої статті 12 Закону № 2136. Тому працівникам, які мають право на такі оплачувані відпустки, за рішенням роботодавця ці відпустки можуть бути надані у період воєнного стану.

Члени ВЛК, ЛКК, МСЕК, ЛЛК: які декларації слід подати новим декларантам

Законом про відновлення декларування розширено перелік декларантів. Йдеться про осіб (як правило, лікарів), які входять до складу військово-лікарських комісій (ВЛК), лікарсько-консультативних комісій (ЛКК), лікарсько-льотних комісій (ЛЛК) і медико-соціальних експертних комісій (МСЕК). 

У яких випадках виписують паперовий лікарняний

Електронний лікарняний – зручний сервіс, яким українці користуються вже понад два роки. Він формується на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, який лікар створює в електронній системі охорони здоров’я.

Як оподатковується ПДФО сума матеріальної допомоги, яка надається більшості працівникам і має систематичний характер?

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) (п.п. 164.2.1 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

 

Бюджет. Новини законодавства

 

Зміни щодо строків зберігання первинних документів та фінзвітності

З ініціативи Державної архівної служби України продовжують вноситися зміни до нормативно‑правових актів, які мають на меті покращити ведення діловодства державними та приватними установами.

Уряд ухвалив рішення щодо реорганізації наукових установ, підпорядкованих МОН

Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження, у яких йдеться про реорганізацію двох наукових установ: Інституту фізичної оптики імені О.Г. Влоха Міністерства освіти і науки України та Науково-дослідного інституту українознавства. Перший має об'єднати наукові спроможності із Львівським національним університетом імені Івана Франка, другий — Київським національним університетом імені Тараса Шевченка.

Набув чинності Порядок проведення НМТ у 2024 році

Документ містить інформацію про основні засади підготовки та проведення національного мультипредметного тесту, особливості складання основних і додаткових сесій в тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ), визначення результатів, подання і розгляду апеляційних заяв тощо.

Законопроєкт щодо повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у галузі будівництва

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у галузі будівництва (реєстр. №10202).

Комітет з питань соціальної політики рекомендує Верховній Раді України врегулювати питання звільнення роботодавцем працівника за колабораціонізм

14 лютого 2024 року відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в режимі відео-конференції. 

Коментарі до матеріалу