Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (10.04.2023 - 14.04.2023)

14.04.2023 78 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд
 

Чи зараховується до стажу період догляду за особою з інвалідністю?

Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено зарахування до страхового стажу періодів догляду за особою з інвалідністю І групи або за особою, яка досягла пенсійного віку та за укладенням закладу охорони здоров'я вимагає постійного стороннього догляду, а також періодів догляду за дитиною з інвалідністю або тяжко дитиною, якій не встановлено інвалідності. Але за певних умов.

Кадрові документи, які необхідно вести роботодавцю як у мирний час, так і під час воєнного стану

Трудовим законодавством регламентовано певні правила використання та оформлення роботодавцем найманої праці. Більшість таких документів є обов'язковими і повинні відповідати певним стандартам.

Новий закон про колективні угоди та договори – позиція профспілок

Верховна Рада України 261 голосами народних депутатів України ухвалила у другому читанні та за основу проект Закону України «Про колективні угоди та договори» (реєстр. № 7628), над розробкою якого тривалий час працювали сторони соціального діалогу.

Які документи підтверджують факт неможливості виконання працівником за станом здоров'я?

Відповідно до Порядку розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця у зв'язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров'я за наявності права на призначення дострокової пенсії за віком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 р. № 1449

Найактуальніші питання розробки посадових інструкцій державних службовців категорій «Б» та «В»

З 30 березня 2023 року набув чинності оновлений Порядок розробки посадових інструкцій державних службовців категорій «Б» та «В», затверджений наказом НАГС від 25 листопада 2022 року № 123-22 (далі – Порядок). 23 березня 2023 року НАДС провів онлайн сесію з окремих питань розробки посадових інструкцій, за результатами якої підготовлені відповіді на ТОП-10 питань, які найчастіше ставили учасники.

 

Бюджет. Новини законодавства

 

Працівникам держсектору планують встановити нову доплату

СПО об'єднань профспілок оприлюднено проєкт Постанови КМУ «Про особливості оплати праці працівників державних органів та працівників підприємств, установ, закладів та організацій під час дії воєнного стану».

Верховна Рада України підтримує захист трудових прав домашніх працівників

Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників за реєстр. №5695.

ВРУ прийняла Закон про звільнення від cплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно

Верховна Рада України 11 квітня 2023 р. прийняла Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від cплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно», реєстр. №7632.

Комітет ВРУ рекомендував законопроект про службу в органах місцевого самоврядування до розгляду у другому читанні

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував законопроект про службу в органах місцевого самоврядування до розгляду у другому читанні. 

Розмір мінімальної зарплати пропонується підвищити: зареєстровано законопроєкт

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону про внесення змін до статті 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати» від 7.02.2023 № 8431.

Коментарі до матеріалу