Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (07.11.2022-11.11.2022)

11.11.2022 61 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

Облік відомостей про трудову діяльність в електронній формі – зміни в законі

Набрав чинності Закон України від 18.10.2022 № 2682 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану,  та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю».

Чи заповнювати в Розрахунку відомості по найманим працівникам, якщо доходи протягом кварталу не нараховувались та не виплачувались?

Відповідно до п.п. «б» п. 176.2 ст. 176 розд. IV ПКУ особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) до контролюючого органу за основним місцем обліку. Розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку – фізичній особі податковим агентом протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності з зазначених питань не допускається.

Чи підлягає оподаткуванню допомога у вигляді автомобіля, наданого багатодітній сім`ї міською радою?

Згідно зі ст. 16 Закону України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» органи місцевого самоврядування є юридичними особами і наділяються Законом № 280/97 та іншими законами власними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону.

Окремі питання складання проектів місцевих бюджетів на 2023 рік

Міністерство фінансів України відповідно до частини дев’ятої статті 75 Бюджетного кодексу України надіслало показники міжбюджетних відносин на 2023 рік (включаючи обсяги міжбюджетних трансфертів для відповідних бюджетів), визначені в Законі України “Про Державний бюджет України на 2023 рік”

Обчислення стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку

За консультацією до Східного міжрегіонального управління звернулась пані Софія, яка тимчасово переселилася з окупованого села Мелекіно Донецької області до Полтави. Пані Софія працює в невеличкому підприємстві. За час військової агресії вона встигла побувати у простої, у безоплатній відпустці, попрацювати дистанційно. Працівницю хвилює питання, чи включаються такі періоди праці до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку. Роз’яснення, у межах повноважень, у телефонному режимі надала заступник начальника відділу управління з питань праці Наталя Морозова.
 

Бюджет. Новини законодавства

Затверджено зміни до порядку функціонування Електронного кабінету

Міністерством фінансів України наказом від 26.08.2022 № 261 (зареєстровано у Міністерстві юстиції України від 07.09.2022 за № 1019/38355) (далі – Наказ № 261) внесено зміни до Порядку функціонування Електронного кабінету, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.07.2017  № 637 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01.08.2017 за № 942/30810) (далі – Порядок).

Кабінет Міністрів продовжив дію відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації

Набула чинності урядова постанова від 04 листопада 2022 року № 1259, яка на  один місяць автоматично продовжує строк дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов’язаним відповідними рішеннями Міністерства економіки України,  термін дії яких не закінчився на день набрання нею чинності.

Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо актуалізації та удосконалення деяких положень»

Верховна Рада України 3 листопада 2022 року ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо актуалізації та удосконалення деяких положень» (за законопроектом № 8035), підготовку і попередній розгляд якого забезпечував Комітет з питань бюджету.

Коментарі до матеріалу