Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (05.12.2022-09.12.2022)

09.12.2022 71 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

 

Публічні закупівлі: роз’яснення для громад

Експерти Програми USAID DOBRE зібрали найбільш поширені питання щодо особливостей здійснення публічних закупівель, які надійшли від територіальних громад у листопаді 2022 року та розробили відповідні роз’яснення.

З якої суми сплачується військовий збір у випадку застосування податкової соціальної пільги?

Пунктом 164.6 ст. 164 розд. ІV ПКУ встановлено, що під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування податком на доходи фізичних осіб визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, – обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП) за її наявності.

Продовжити термін дії електронних ключів можна дистанційно

Податківці Буковини закликають підприємців перевірити дійсність своїх електронних ключів до початку деклараційної кампанії - 2022, для того щоб мати змогу подати декларації не витрачаючи свій час, а в електронному вигляді.

Якщо вчасно не подали заяву про неможливість виконувати податкові зобов’язання

Платники мають право подати заяву, документи, інформацію про неможливість виконання податкових обов’язків одночасно з набуттям можливості виконання одного із податкових обов’язків (реєстрація податкових накладних, подання звітності, сплати невиконаного податкового зобов’язання та ін.) таким платником податку, але не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платника податків.

Чи необхідно враховувати суми матеріальної допомоги до заробітної плати при обчисленні її мінімального рівня

До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернулась головний бухгалтер одного із підприємств Донеччини з питання чи необхідно враховувати суми матеріальної допомоги до заробітної плати при обчисленні її мінімального рівня, якщо матеріальна допомога  під час війни виплачується без обмеження кількості виплат та отримують її майже всі працівники?

Бюджет. Новини законодавства

 

Прийнято закон про захист працівників від мобінгу

1 грудня 2022 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії порушенню прав у сфері праці» (реєстр. № 5749), який спрямований на захист учасників трудових відносин від різних форм мобінгу на робочому місці  і встановлення адміністративної відповідальності за такі дії. 

Актуальний перелік громад у районах бойових дій, на ТОТ і тих, що в оточенні

Наказом Мінреінтеграції від 17 листопада 2022 року №273 затверджено оновлений перелік територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або тих, які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Уряд вніс зміни до бюджету Пенсійного фонду України на 2022 рік

Зміни внесені у зв’язку із прийняттям 16 вересня 2022 року Кабінетом Міністрів України постанови № 1041 “Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України”.

Уряд продовжив на місяць термін дії відстрочок від призову під час мобілізації

«Ми автоматично продовжуємо термін дії відстрочок, наданих раніше і термін яких не сплив. Рішення дозволить забезпечити умови для безперебійної роботи підприємств, критично важливих для функціонування економіки, а також тих, що виконують мобзавдання, державних установ, органів місцевого самоврядування тощо. Тобто усіх структур, за яким чинним законодавством закріплено право на бронювання», - зазначила Перший віце-прем’єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Коментарі до матеріалу