Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (02.01.2023 - 06.01.2023)

06.01.2023 146 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

 

Вибір розміру податкової соціальної пільги та строк її дії

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що у разі якщо платник податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) має право на застосування податкової соціальної пільги з двох і більше підстав, зазначених у п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), застосовується одна податкова соціальна пільга з підстави, що передбачає її найбільший розмір, за умови дотримання процедур, визначених п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, крім випадку, передбаченого п.п. «б» п.п. 169.1.3 п. 169.1 ст. 169 ПКУ, податкова соціальна пільга за яким додається до пільги, визначеної п.п. 169.1.2 п. 169.1 ст. 169 ПКУ у разі, якщо особа утримує двох і більше дітей, у тому числі дитину з інвалідністю (дітей з інвалідністю).

Куди та як роботодавці мають подавати заяви-розрахунки для отримання фінансування за лікарняними своїх працівників?

Починаючи з 01 січня, органом, який відповідає за прийняття заяв-розрахунків і фінансування лікарняних і декретних допомог, є Пенсійний фонд України. Тож усі заяви-розрахунки незалежно від виду допомог, які вони містять, відтепер необхідно подавати до ПФУ.

Уряд погодив розподіл додаткової дотації між місцевими бюджетами на 2023 рік

3 січня Кабінет Міністрів України погодив обласним державним адміністраціям розподіл додаткової дотації на заклади освіти та охорони здоров’я між місцевими бюджетами у 2023 році та прийняв відповідне розпорядження.

Важливо: про індексацію нормативної грошової оцінки земельних ділянок

Відповідно до статті 289 Податкового кодексу України центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель (Кі).

Мінфін: У 2023 році понад 5 млрд грн заплановано спрямувати на розвиток інклюзивної освіти

У Державному бюджеті України на 2023 рік передбачено 5,4 млрд грн на розвиток інклюзивної освіти. Зазначені кошти дозволять забезпечити доступною та якісною освітою тих осіб, які мають особливі освітні потреби.

 

Бюджет. Новини законодавства

 

Відновлено дію Порядку використання коштів резервного фонду

Кабінет Міністрів України скасував Тимчасовий порядок виділення та використання коштів з резервного фонду бюджету в умовах воєнного стану, затверджений постановою від 01 березня 2022 р. № 175 та відновив дію Порядку використання коштів резервного фонду бюджету, затвердженого постановою від 29 березня 2002 р. № 415.

Уряд розподілив субвенцію на інклюзивну освіту на 2023 рік

6 січня Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження про розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами. Про це повідомив експерт Офісу підтримки реформи децентралізації при Міністерстві розвитку громад та територій України Ігор Онищук (Шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні», SALAR International).

Уряд ухвалив рішення, яке унормує діяльність в сфері будівництва та сприятиме реалізації програми єОселя

Мінімальний розмір гарантійної частки будівництва об’єктів, що будуть споруджені в майбутньому, становитиме 10% загальної площі для Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова, 5% - для всіх інших населених пунктів країни. Відповідно до законодавства, ця частка обтяжуватиметься державою, тобто, фактично, перебуватиме в заставі до моменту повної здачі об’єкта.
 

Коментарі до матеріалу