Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (01.08.2022-05.08.2022)

05.08.2022 106 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

Скорочений робочий час для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці

Скорочений робочий час (тиждень) – це час виконання роботи, передбаченої посадовими обов’язками, скорочений на відповідну кількість годин, при тому, що працюючий має право на оплату праці в розмірі повної тарифної ставки, повного окладу. Це є однією з відмінностей скороченого робочого часу від неповного робочого часу, відповідно до листа Мінсоцполітики від 22.03.2006 № 1993/0/14-06/13.

Офіційне оформлення трудових відносин: електронна трудова книжка

Відтепер кожен роботодавець зобов’язаний надавати відомості про трудову діяльність своїх найманих працівників в електронному форматі. Зокрема, робити записи про прийняття на роботу, переведення чи звільнення, строкову військову службу та інші події, які раніше фіксувалися в паперовій формі.

МВС роз’яснює зміни щодо виплат додаткової винагороди

На сьогодні зміни не застосовуються до військовослужбовців ЗСУ. Такий підхід щодо пропорційної виплати додаткової винагороди буде застосовуватись для Національної гвардії України та Державної прикордонної служби, Національної поліції, а також осіб цивільного та начальницького складу цивільного захисту ДСНС.

Банківські установи зобов’язані надсилати контролюючим органам повідомлення про відкриття/закриття рахунків

У разі відкриття або закриття рахунка платника податків – банку, у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, повідомлення надсилається в порядку, визначеному п. 69.2 ст. 69 ПКУ, лише в разі відкриття або закриття кореспондентського рахунка.

Працівник має можливість самостійно перевірити оформлення трудових відносин

Страховий стаж і сплата єдиного внеску гарантують працівникам соціальний захист, а саме: оплату лікарняних, допомогу на випадок безробіття, нещасного випадку на роботі чи професійного захворювання, пенсію.

Бюджет. Новини законодавства

Відпустки працівникам за новими правилами: закон № 2352-ІХ

Відповідно до нових змін, скасовується механізм, що передбачає можливість працівників при переведенні з одного підприємства, установи, організації на інше підприємство, до установи, організації, які не використовували за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку, отримати невикористану частину відпустки за новим місцем роботи (виключено статтю 81 КЗпП).

Уряд затвердив умови програми "Доступна іпотека"

У рамках програми "Доступна іпотека" можна буде придбати житло до 52,5 кв. м загальної площі + 21 кв. м на кожного наступного члена сім'ї. Якщо йдеться про обласний центр, то в будинку, який перебуває в експлуатації не більше 10 років. Вартість не повинна перевищувати оцінної, визначеної оцінювачем або співробітником банку.

Розроблено порядок відкриття та закриття платіжних рахунків користувачів

Закон надав право небанківським надавачам платіжних послуг – платіжним установам, зокрема малим платіжним установам, філіям іноземних платіжних установ, установам електронних грошей, операторам поштового зв'язку – відкривати платіжні рахунки користувачам. Крім того, банки повинні відкривати небанківським постачальникам платіжних послуг розрахункові рахунки для виконання небанківськими постачальниками платіжних послуг своїх користувачів.

Парламент ухвалив законопроект про підвищення доступності медичної та реабілітаційної допомоги у період дії військового стану

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення доступності медичної та реабілітаційної допомоги у період дії військового стану (№7422).

Тепер внутрішньо переміщені особи, незалежно від регіону, матимуть однакові права

Як зазначив Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономній Республікі Крим, міста Севастополя, національних меншин та міжнаціональних відносин Руслан Горбенко: «Зараз усі внутрішньо переміщені особи, з якого вони перемістилися, матимуть змогу реалізовувати в повному обсязі права, передбачені Законом України «Про забезпечення прав та свобод переміщених осіб».

Коментарі до матеріалу