Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Опубліковано технологічні карти нового шкільного меню: МОЗ

28.10.2021 533 0 0

На сайті Міністерства охорони здоров'я України опубліковано документацію (технологічні карти) для страв, які готуватимуть дітям у школах.

Шаблон технологічних карток розроблявся фахівцями Національного інституту харчових технологій. Усі технологічні карти пройшли експертизу у Державній установі Інститут громадського здоров'я ім. О.М. Марзєєва НАМН України», а Держпродслужба видала на них висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Документи – у вільному доступі та будь-яка школа може використовувати їх. Найбільший плюс – те, що їх потрібно повторно узгоджувати.

Страви та вироби з цієї технологічної документації можна вносити у будь-яке сезонне меню, у тому числі й зимове. У ній представлені всі необхідні розрахунки (брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Також є технологічні карти на безглютенові страви та інструкції, як готувати їжу.

Завантажити Технологічні карти на страви та вироби за посиланням.

Додатково:

Триває оновлення шкільного меню. Робота проходить у рамках реформи системи шкільного харчування, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською. Над реформуванням системи шкільного харчування та створенням меню працює робоча група, до якої входять представники МОЗ, Міносвіти, Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Антимонопольного комітету, дієтологи та зовнішні експерти.

Що змінюється у системі шкільного харчування? Зменшується кількість цукру, споживаного дітьми – з 70 г на день на 25 г. Добовий об'єм солі – не більше 5 г. Хліб та булки замінять на фрукти та овочі, цілісні злаки та бобові.

Раніше меню укладали на два тижні для зимово-весняного та літньо-осіннього періодів року. Тепер воно має бути чотиритижневим для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон дітей та спонукати укладачів меню до використання харчових продуктів, властивих конкретному сезону.

Нове меню тепер є джерелом інформації про енергетичну цінність страв та виробів, про наявні у них алергени. Воно дозволяє розрахувати, наскільки їжа, що споживається дітьми, відповідає нормам.

moz.gov.ua

Коментарі до матеріалу