Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Чи існують нормативи убутку зерна в результаті його доробки?

Підприємство здійснює доробку зібраного зерна на власному току. Чи існують нормативи убутку маси зерна в результаті його сортування та сушіння, які слід брати до уваги для відображення втрат зерна у бухобліку?

Як відомо, доробка зерна – це сукупність технологічних операцій, спрямованих на забезпечення або поліпшення (за потреби) установлених показників якості зерна відповідно до вимог, зокрема, договору складського зберігання зерна, контракту, державних стандартів.

Після проведення всіх робіт із доробки зерна підприємство отримує два види зернової продукції: чисте зерно та зернові відходи, які залежно від вмісту в них повноцінного зерна бувають:

  • придатні (це зерновідходи І та ІІ категорій);
  • непридатні – так звані мертві зерновідходи (ІІІ категорії), у яких вміст зерна незначний, тому використати їх у виробничому процесі або реалізувати неможливо.

Отже, у бухобліку за результатами доробки зерна оприбутковують повноцінне очищене зерно та придатні до використання зерновідходи, а також списують непридатні (мертві) зерновідходи і втрати в масі через зниження вологості (усушку).

Природний убуток – це неминучі втрати кількості запасів, які виникають під час їх транспортування, у процесі зберігання та за період реалізації у пункті продажу. Зменшення зернової маси у процесі доробки не є природним убутком, оскільки відбувається за рахунок зниження вологості та смітної домішки кожної партії зерна і залежить, зокрема, від стану зерна та погодних умов, у яких відбувались жнива. Відповідно жодних норм для цього не існує. А убуток маси зерна від очистки та сушіння в бухобліку відображається за фактичними результатами доробки.

Проте з метою внутрішньогосподарського контролю за роботою сушарок та зерноочисних машин, а також за збереженістю зерна все ж можливо визначити гранично допустимі відсотки убутку маси зерна. Для цього радимо скористатися формулами, наведеними в додатку 2 до Інструкції про ведення обліку та оформлення операцій із зерном і продуктами його переробки на хлібоприймальних та зернопереробних підприємствах, затвердженої наказом Мінагрополітики від 13.10.08 р. № 661. Хоча згідно з розпорядженням КМУ від 10.03.17 р. № 166-р її скасовано, жодних нових інструкцій або рекомендацій із цього питання не прийнято.

Для зручності використання формул ми їх дещо трансформували. Отже, обґрунтованість зміни маси зерна в результаті його доробки визначається так:

а) граничний відсоток убутку в масі від зниження вологості (Хв, %) не повинен перевищувати різниці, що виходить у результаті зіставлення показників вологості до й після доробки (визначається за лабораторним аналізом) з перерахунком цієї різниці за формулою

Xв = 100 х (a – b) : (100 – b),

де а – показник вологості зерна до сушіння, %;

b – показник вологості зерна після сушіння, %;

б) граничний відсоток убутку в масі від зниження смітної домішки (Хс, %):

Хс = [(с – d) х (100 – Хв)] : (100 – d),

де с – показник засміченості зерна до сортування, %;

d – показник засміченості зерна після сортування, %.

Тоді гранична маса убутку зерна (М, ц) у процесі його доробки розраховуватиметься так:

М = Мпоч х (Хв + Хс) : 100,

де Мпоч – маса зерна до доробки, ц.

Приклад

На доробку відправлено 100 ц зерна. За даними документів про сортування та сушіння зерна на току його вологість на момент доробки становила 17 %, засміченість – 3 %. Після доробки оприбутковано 92 ц повноцінного зерна вологістю 14 %, 7 ц – придатних зерновідходів, а решта (1 ц) – мертві зерновідходи. Тобто сміттєві домішки після доробки становлять 1 % (1 ц х 100 ц : 100 %).

З метою контролю за роботою сушарок та зерноочисних машин, а також за збереженістю зерна визначимо:

а) граничний відсоток убутку в масі від зниження вологості:

Хв = 100 % х (17 % – 14 %) :
: (100 % – 14 %) = 3,49 %;

б) граничний відсоток убутку в масі від зниження смітної домішки:

Хс = [(3 % – 1 %) х (100 – 2,32 %)] :
: (100 – 1 %) = 1,97 %;

в) граничну масу убутку зерна в процесі його доробки:

М = 100 ц х (3,49 % + 1,97 %) : 100 = 5,46 ц.

Отже, у наведеному прикладі фактична втрата зерна в результаті доробки перебуває в межах допустимого значення (1

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Статті за темою
05.05.2025
Документування пасовищних кормів: методи визначення врожайності + зразки оформлення
Пасовищні корми включають зелену масу культурних, поліпшених і природних пасовищ, яка використовується на корм безпосередньо на полі (на кореню), а також скошену для заготівлі силосу, сінажу, трав’яного борошна або сіна. Від правильного документування цього процесу залежить точність облік...
28.03.2025
Розрахунок собівартості робіт, виконаних робочими кіньми
На сільськогосподарському підприємстві є робочі коні, яких використовують як живу тяглову силу, забезпечуючи перевезення вантажів і виконання різноманітних господарських завдань. Проте постає питання: як правильно розрахувати собівартість їхніх послуг, визначити калькуляційну одиницю та врахувати по...
14.03.2025
Переведення тварин з групи в групу: підстава, періодичність, облік
Для ефективного тваринницького виробництва та контролю за поголів’ям важливо окремо утримувати та враховувати тварин різних видів і статево-вікових (технологічних) груп. Це пов’язано з відмінностями в догляді, раціонах годівлі та виробничих процесах. Як правильно перевести тварин із одні...
Популярне
03.04.2025
Посадова інструкція для голови фермерського господарства
У цьому матеріалі розглянемо, як правильно скласти посадову інструкцію для голови фермерського господарства (далі – ФГ). Зокрема, з’ясуємо, які розділи повинна мати інструкція та в якому випадку в неї слід вносити зміни. У цьому матеріалі розглянемо, як правильно скласти посадову інстру...
21.03.2025
Як ФГ визначити своїх кінцевих бенефіціарів
Юридичні особи (в т. ч. ФГ) повинні подавати інформацію про своїх кінцевих бенефіціарних власників (далі – КБВ) (або про їх відсутність). За несвоєчасне подання такої інформації передбачено штрафні санкції. Про порядок та строки такого інформування розповімо в цій статті. Юридичні особи (в т....
10.04.2025
Як прийняти нового члена до фермерського господарства
На законодавчому рівні правилам прийняття нового члена до фермерського господарства (далі – ФГ) приділено мало уваги. Водночас це одна з важливих дій, без яких не обходиться жодне ФГ. У цьому матеріалі розповімо, чим регулюється процедура прийняття нового члена до ФГ, з яких етапів вона склада...
Нове
05.05.2025
Документування пасовищних кормів: методи визначення врожайності + зразки оформлення
Пасовищні корми включають зелену масу культурних, поліпшених і природних пасовищ, яка використовується на корм безпосередньо на полі (на кореню), а також скошену для заготівлі силосу, сінажу, трав’яного борошна або сіна. Від правильного документування цього процесу залежить точність облік...
28.03.2025
Розрахунок собівартості робіт, виконаних робочими кіньми
На сільськогосподарському підприємстві є робочі коні, яких використовують як живу тяглову силу, забезпечуючи перевезення вантажів і виконання різноманітних господарських завдань. Проте постає питання: як правильно розрахувати собівартість їхніх послуг, визначити калькуляційну одиницю та врахувати по...
14.03.2025
Переведення тварин з групи в групу: підстава, періодичність, облік
Для ефективного тваринницького виробництва та контролю за поголів’ям важливо окремо утримувати та враховувати тварин різних видів і статево-вікових (технологічних) груп. Це пов’язано з відмінностями в догляді, раціонах годівлі та виробничих процесах. Як правильно перевести тварин із одні...
Кращі матеріали
Центр сповіщень