Модернізація їдалень у школах: затверджено порядок та умови надання субвенції у розмірі 1,5 млрд гривень
Кабінет Міністрів України затвердив порядок та умови надання субвенції у розмірі 1,5 млрд гривень на придбання обладнання та модернізацію харчових блоків у школах. Щоб отримати фінансування, регіони та громади мають підготувати якісні проекти, які відповідатимуть вимогам нового технологічного циклу приготування їжі. Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря, повідомляє прес-служба Мінрегіону.
«Сучасні, світлі та безбар'єрні – такими мають стати їдальні у школах. Здоров'я дітей починається із правильного харчування. Тому реформа системи шкільного харчування, що реалізується з ініціативи першої леді Олени Зеленської, є комплексною. У школах змінюється не тільки меню, а й повністю весь харчовий блок. Щоб дотримувалися всіх вимог нового технологічного циклу приготування їжі. А перебування школярів у їдальні було комфортне, безпечне та доступне — з гарним освітленням та вентиляцією, сучасними меблями, а також без бар'єрів для дітей з інвалідністю та інших маломобільних груп», — наголосив Іван Лукеря.
Зазначимо, субвенція між областями та містом Києвом розподіляється пропорційно до площі регіону та кількості учнів у школах з рівною вагою обох цих факторів.
Умови надання субвенції.
1) Реалізація проектів у навчальних закладах з кількістю учнів:
- не менше 400 осіб для навчальних закладів, розташованих у місті Києві, містах – обласних центрах;
- не менше 200 осіб (без урахування учнів у філіях) – для навчальних закладів, розташованих у тергромадах, (крім навчальних закладів, розташованих у сільських (селищних) територіальних громадах, що мають статус гірських населених пунктів, та населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення).
- А також для навчальних закладів спільної власності територіальних громад, які перебувають в управлінні обласних рад; не менше 100 осіб для навчальних закладів, розташованих у сільських (селищних) територіальних громадах, що мають статус гірських населених пунктів, та населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення;
2) План реалізації проектів не повинен становити більше одного року;
3) Проекти з реконструкції та капітального ремонту мають бути розроблені відповідно до державних будівельних норм та стандартів. Також повинні дотримуватися норм інклюзивності та безбар'єрності. Інформаційний посібник, в якому докладно описуються всі критерії та вимоги до будівництва харчових блоків у школах, можна завантажити за посиланням (PDF, 2,7 МБ).
4) Співфінансування з місцевих бюджетів на рівні:
- не менше 30% вартості проектів – для проектів навчальних закладів, розташованих у Києві та у міських територіальних громадах з адміністративними центрами, у містах – обласних центрах, а також для навчальних закладів спільної власності територіальних громад, що перебувають в управлінні обласних рад;
- не менше 20% вартості проектів – для проектів навчальних закладів, розташованих у міських територіальних громадах (крім навчальних закладів, розташованих у міських територіальних громадах з адміністративними центрами у містах – обласних центрах, міських територіальних громадах, що мають статус гірських населених пунктів, а також міських територіальних громадах розташованих на лінії зіткнення);
- не менше 10% вартості проектів – для проектів навчальних закладів, розташованих у сільських (селищних) територіальних громадах (крім навчальних закладів, розташованих у сільських (селищних) територіальних громадах, що мають статус гірських населених пунктів, та сільських (селищних) територіальних громад, розташованих на лінії зіткнення);
- не менше 5% вартості проектів – для проектів навчальних закладів, розташованих у територіальних громадах, що мають статус гірських населених пунктів, та населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення.
https://decentralization.gov.ua
Коментарі до матеріалу