Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (12.06.2023 - 16.06.2023)

16.06.2023 72 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

 

Чи виплачується держслужбовцю, у період дії дисциплінарного стягнення, грошова допомога при наданні щорічної основної відпустки?

Відповідно до вимог статті 57 Закону України «Про державну службу» державним службовцям надається щорічна основна оплачувана відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законом не передбачено більш тривалої відпустки, з виплатою грошової допомоги у розмірі середньомісячної заробітної плати.

З розрахунку середньої заробітної плати для нарахування страхових виплат відтепер виключаються періоди проходження військової служби

Кабінетом міністрів України постановою від 02.06.2023 №561 внесено зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою від 26.09.2001 №1266.

Про право на щорічну основну відпустку працівників, які під час дії воєнного стану тривалий час знаходяться на простої, та нарахування відпускних

До Міністерства освіти і науки України звертаються керівники закладів освіти, департаментів (управлінь) освіти виконавчих органів місцевих рад щодо роз’яснення стосовно права на щорічну основну відпустку працівників, які під час дії воєнного стану тривалий час (більше року або менше року) знаходяться на простої, на виплату допомоги на оздоровлення та нарахування відпускних у таких випадках.

Порядок надання «чорнобильської» відпустки

Згідно із Законом України від 28.02.1991 р. № 796-XII "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» , особи, віднесені до 1 і 2 категорій постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, мають право на додаткову відпустку зі збереженням зарплати тривалістю 14 робочих днів, які дорівнюють 16 календарних днів на рік.

Особливості виплати допомоги по  тимчасовій непрацездатності донорам

Відповідно до частини 4 статті 20 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 № 931-IX, статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV донору виплачують допомогу з тимчасової непрацездатності у розмірі 100% його середньої зарплати незалежно від стажу роботи

 

Бюджет. Новини законодавства

 

Школи, де викладають мовою однієї з країн ЄС, мають перейти українською мовою до 1 вересня 2024 року

Термін продовжено на один рік для шкіл, які навчають дітей із національних меншин України, мова яких є офіційною у Європейському Союзі.

Закон про збільшення відпусток військовим ухвалено в цілому

10 червня 2023 року Верховна Рада України підтримала законопроект №9378 щодо відпусток військових.

Уряд розширив перелік обов'язкових для надання через ЦНАП адміністративних послуг для ветеранів та їх сімей

Зміни до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 травня 2014 р. № 523 "Деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг" внесено на засіданні Уряду у п'ятницю, 9 червня.

Уряд затвердив порядок ведення Державного реєстру артезіанських свердловин

Державний реєстр артезіанських свердловин стане частиною єдиної державної електронної геоінформаційної системи користування надрами, яка зараз створюється в Україні.

Коментарі до матеріалу