Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (05.06.2023 - 09.06.2023)

09.06.2023 84 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

 

Працівник йде у відпустку за графіком, чи можна виплатити «відпускні» після виходу з відпустки?

Відповідно до вимог частини 1 статті 21 Закону України «Про відпустки» та частини 5 статті 115 КЗпП України, заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено трудовим або колективним договором.

Чи має право батько на додаткову оплачувану відпустку, якщо він має двох і більше дітей віком до 15 років?

Право на відпустку мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями, незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Нові довідники податкових пільг (станом на 30.05.2023)

Нагадуємо, що у вищезазначених довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, а також початок та кінець дії пільг.

Чи потрібно перераховувати норму тривалості робочого часу та відповідно заробітну плату при тарифній системі оплати праці?

Вимогами статті 96 Кодексу законів про працю України визначено, що тарифна система оплати праці використовується при розподілі робіт залежно від їх складності, а працівників — залежно від кваліфікації та за розрядами тарифної сітки.

Чи може працівник отримати компенсацію за невикористану відпустку без звільнення за попередні роки?

Законом України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504-96/ВР (далі – Закон про відпустки) та КЗпП України визначено порядок оплати відпусток. Так, статтею 2 Закону про відпустки забороняється замінювати відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених статтею 24 цього Закону.
 

Бюджет. Новини законодавства

 

Уряд ухвалив низку постанов для забезпечення захисту прав дітей

Мінсоцполітики продовжує реформування сфери соціального захисту, у тому числі, у напрямку забезпечення прав дітей.

Затверджено Порядок надання державній службі зайнятості інформації, необхідної для організації працевлаштування осіб з інвалідністю

Внесено зміни до постанов КМУ від 13.01.2007 N 70 «Деякі питання реалізації норм Законів України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» та «Про зайнятість населення» та від 01.02.2015 N 96 «Про затвердження Положення про Державну службу України з питань праці».

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Наказом Мінреінтеграції від 31 травня 2023 року № 164 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.

Роз’яснення для громад: законодавчі зміни щодо виконання місцевих бюджетів

Нещодавно набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 19 травня 2023 року №523 «Про внесення змін до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану».  Зазначений акт вносить ряд змін, які стосуватимуться виконання місцевих бюджетів. Про те, на що саме варто звернути увагу місцевим фінансовим органам, йдеться у роз’ясненні, підготовленому експертами Програми USAID DOBRE.

Коментарі до матеріалу