Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 28.11.2023

28.11.2023 140 0 0

Вітаю, шановні колеги!

До нашої редакції надходить чимало запитань щодо порядку визначення та сплати мінімального податкового зобов’язання. Оскільки деякі норми Податкового кодексу допускають неоднозначне їх трактування, ми звернулися із запитом до ДПС. Аналіз отриманих від податківців відповідей публікуємо тут.

Підприємці, які є сільгосптоваровиробниками, можуть отримувати від різних організацій (як українських, так і міжнародних) цільову безповоротну фінансову допомогу. Чи оподатковується сума такої допомоги? І якщо так, то якими податками і хто їх має сплачувати? Оподаткування допомоги залежить від того, хто її надав. А детальніше про це – у консультації.

1 грудня завершується перехідний період, протягом якого заповнення платниками податків реквізиту «Призначення платежу» під час сплати податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску було можливе в неструктурованому форматі. Ми розповідаємо, як потрібно заповнювати цей реквізит у структурованій формі, зокрема і в разі перерахування коштів на електронний рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ.

Строк дії договору оренди земельної ділянки закінчився, а орендодавець має намір найближчим часом передати її в оренду іншому орендареві. Чи має право попередній орендар у такій ситуації зібрати урожай на цій земельній ділянці? Про шляхи розв’язання спору читайте тут.

Відповідаємо на запитання, пов’язані зі знищенням майна: «Майно підприємства знищено внаслідок ракетного удару: з якої дати настав форс-мажор?» та «Списання майна, знищеного внаслідок воєнних дій».

Наш наступний матеріал присвячено таким господарським операціям, як придбання, експлуатація та списання шин для сільгосптехніки. Як свідчить практика, ці, здавалося б, звичайні операції вже багато років викликають запитання у бухгалтерів та привертають увагу податківців. Детально про: особливості обліку придбання, використання та списання таких шин на відміну від звичайних автомобільних; зміни в екологічному законодавстві щодо відпрацьованих шин; облікові наслідки повторного використання шин не за прямим призначенням; документальне оформлення етапів «життя» шин на сільгосппідприємстві, – розповідаємо за посиланням.

Чимало сільгосппідприємств замислюється про зміну системи оподаткування чи групи єдиного податку з початку 2024 року. Тому наступного разу в Uteka-Агро розглянемо правила переходу та нюанси, які потрібно врахувати, готуючись до такого важливого кроку.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали