Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 28.02.2023

28.02.2023 135 0 0

Шановні колеги!

Цьогоріч відновлено деякі позапланові перевірки територіальними органами Держпродспоживслужби. Так, наказом Мінагрополітики від 03.01.2023 № 5 затверджено Перелік підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин на період воєнного стану. Ми розповідаємо, за яких підстав та за якою процедурою проводяться такі позапланові перевірки агропідприємств («Коли Держпродспоживслужба може прийти з перевіркою»).

На сьогодні діє новий Закон «Про акціонерні товариства». Як ви розумієте з його назви, насамперед його норми стосуються саме акціонерних товариств. Проте нормами розд. XIX «Прикінцеві та перехідні положення» було внесено зміни до низки законів, зокрема і до Закону від 06.02.2018 № 2275-VIII «Про товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю». Найбільш важливі зміни для ТОВ, передбачені цим Законом, стосуються обліку часток ТОВ у депозитарній системі, проведення загальних зборів учасників, звернення стягнення на частку учасника та вихід учасника з ТОВ. Ми проаналізували ці нововведення в матеріалі «Змінилося законодавство для ТОВ: чи треба вносити зміни до установчих документів?».

Як відомо, цього року зазнав істотних змін порядок призначення лікарняних сумісникам, що викликало багато запитань у роботодавців. Платити чи ні лікарняні сумісникам за перші п’ять днів непрацездатності? Що робити з виплатами з Пенсійного фонду? Як табелювати неоплачувану непрацездатність і відображати в об’єднаній звітності? Як вплине неоплачувана непрацездатність на подальші розрахунки? Відповіді на ці та інші запитання знайдете у статті «Лікарняні суміснику: підстави для виплати та відмови».

Редакція Uteka-Агро отримала багато запитань щодо перевірок контролюючими органами дотримання сільгоспвиробниками норм використання пального, застосовуваної ними нормативної бази, обов’язковості затвердження таких норм на кожну одиницю сільгосптехніки та авто тощо. Тож ми проаналізували судову практику та позицію контролюючих органів з окреслених та супутніх їм питань у матеріалі «Перевірки сільгоспвиробників щодо пального: аналіз судової практики та роз’яснень податківців».

Також актуальними та корисними є інші матеріали цього тижня:

У рубриці «Галузевий бухгалтерський облік» опубліковано новий матеріал, в якому розглянуто особливості первинного обліку для рибницьких господарств з урахуванням їхньої організаційно-технологічної діяльності: повносистемне ставкове господарство, неповносистемне ставкове господарство, спрощене повносистемне господарство («Первинний облік продукції аквакультури»).

У публікаціях Uteka-Агро наступного разу, зокрема, розглянемо:

  • подання уточнюючої декларації з єдиного податку за 2022 рік разом із розрахунком МПЗ;
  • як викупити землю з постійного користування в 2023 році;
  • як зараз укласти договір землекористування;
  • зміни в порядку прийняття рішень у разі блокування ПН/РК;
  • зміни в НП(С)БО.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали