Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 21.11.2023

21.11.2023 113 0 0

Вітаю, шановні колеги!

З 11.11.2023 строк розрахунків за експортними ЗЕД-контрактами на постачання окремих видів аграрної продукції (зернові, олійні культури та олія) скорочено до 90 днів. Водночас на ці види продукції запроваджено режим ліцензування. Це відбулося згідно зі змінами, унесеними до відповідних постанов НБУ та Кабміну. Детальний аналіз нововведень – у публікаціях Uteka-Агро:

Мінінфраструктури скасувало Норми витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджені наказом Мінтрансу від 10.02.1998 № 43. Втрата чинності – від 02.11.2023. Тому логічно постає питання, якими нормами користуватися для списання ПММ після цієї дати. Розбір цієї теми – у нашій консультації.

Згідно з пп. 5 п. 27 розд. Х Зeмельного кодексу засновники/члени ФГ, які до 01.01.2002 отримали в користування землю для ведення ФГ (на праві постійного користування, оренди), з 19.11.2022 можуть її безплатно приватизувати. Про можливості реалізації такого права членами ФГ у період воєнного стану та потенційні перешкоди на цьому шляху розповідаємо в консультації.

Частку сільськогосподарського товаровиробництва тепер мають визначати не лише платники єдиного податку четвертої групи, а й платники, які перебувають на інших системах оподаткування і повинні визначати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Адже від розміру такої частки залежить сума податків, які можуть брати участь у визначенні різниці між МПЗ і сумою сплачених податків. Тому нагадуємо правила розрахунку такої частки та надаємо відповіді на актуальні запитання щодо її розрахунку.

До речі, тему розрахунку і сплати МПЗ висвітлено в нашому спецвипуску «Мінімальне податкове зобов’язання: розрахунок, звітність, сплата», що вийшов недавно в Uteka-Агро.

Не менш важливими та актуальними є питання:

Для сільгосппідприємств, які займаються вирощуванням овочів, зокрема картоплі, ми підготували матеріал, в якому йдеться про визначення собівартості товарної картоплі, особливості калькулювання насіннєвої продукції та оцінювання картоплі, використаної як корм. Більше про особливості організації бухгалтерського обліку в цій галузі читайте в новому спецвипуску від Uteka-Агро «Вирощування та зберігання картоплі: облік витрат та собівартості».

Редакція Uteka-Агро працює над новими матеріалами. Невдовзі повідаємо про таке:

  • як діяти аграрію-орендареві в разі, якщо він не зібрав урожай, а договір оренди закінчився;
  • як звільнити мобілізованого працівника, що зник безвісти;
  • облікові нюанси придбання, експлуатації та списання шин для сільгосптехніки;
  • аналіз відповідей ДПС щодо мінімального податкового зобов’язання.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали