Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 20.02.2024

20.02.2024 94 0 1

Вітаю, шановні колеги!

Планові документальні перевірки, виплата дивідендів, зміна орендної плати – таким основним темам присвячено нові публікації Uteka-Агро цього тижня.

Питання щодо поновлення планових документальних перевірок на сьогодні найбільше непокоять бухгалтерів. Тож ми розглянули:

  • як розрахувати свій рівень сплати податку і коли є ризик включення платника до плану-графіка податкових перевірок;
  • за який період може бути проведено документальну податкову перевірку і як впливає на це призупинення строків давності на час карантину та воєнного стану;
  • чи мають право органи Держпраці проводити зараз планові перевірки (затверджений план перевірок на 2024 рік розміщено на їхньому офіційному сайті)? І якщо так, то з якої дати це дозволено? Відповіді тут;
  • за яких підстав та за якою процедурою проводяться позапланові перевірки агропідприємств Держспоживслужбою;
  • яких вимог потрібно дотримуватися землевласникам – користувачам підземних вод, щоб уникнути штрафних санкцій з боку контролюючих органів у галузі використання підземних вод;
  • як агропідприємство – зберігач пального може мінімізувати свої ризики та вибрати стратегію захисту під час фактичної перевірки з огляду на актуальну судову практику.

Після затвердження фінансової звітності та за наявності вільних коштів, а також, звісно, за наявності прибутку за 2023 рік, засновники та учасники можуть отримати дивіденди за 2023 рік (а також за минулі роки, за які дивіденди не виплачувались). Тоді вам стануть у пригоді матеріали нового спецвипуску від Uteka-Агро «Дивіденди фізичним та юридичним особам, резидентам і нерезидентам: правила виплати та оподаткування». Тут ви знайдете юридичні особливості оформлення розподілу прибутку та виплати дивідендів, порядок обліку та оподаткування виплати дивідендів у емітента та учасника, а також дізнаєтеся, як впливає отримання дивідендів на статус платника єдиного податку четвертої групи.

Наостанок пропонуємо вашій увазі відповіді на запитання, які турбують землекористувачів:

Публікації Uteka-Агро наступного тижня будуть присвячені темі придбання юрособами земельних ділянок сільгосппризначення, а також унесення земельної ділянки до статутного капіталу.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали