Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 02.01.2024

02.01.2024 252 0 3

Вітаю, шановні колеги!

Кожний рік ми починаємо з вивчення змін, що впливають на трудові відносини й розрахунки. 2024-й не є винятком. Редакція Uteka-Агро підготувала для вас огляди, розібралася в нормах, надала рекомендації, обчислила базові показники для розрахунків.

Щороку такі базові показники, як мінімальна зарплата та прожитковий мінімум, переглядаються та затверджуються Законом про Держбюджет. Якими вони будуть 2024 року та на що вплинуть, читайте у статті «Базові показники та державні гарантії на 2024 рік».

24 грудня 2023 року набули чинності зміни до порядку надання щорічних відпусток, відпусток без збереження заробітної плати та інших видів відпусток. Ми докладно розповідаємо, що саме змінилося, як застосовувати нові правила на практиці, а також відповідаємо на ваші запитання за цією темою.

Індексацію грошових доходів було призупинено на весь 2023 рік. А з 1 січня 2024-го її проведення поновлюється. Чи змінився порядок індексації, розповідаємо тут.

Щоб визначити, в якому складі та за якою формою подавати фінзвітність, чи обов’язково створювати резерви в обліку та проводити переоцінювання необоротних активів, оприлюднювати свою фінзвітність і застосовувати міжнародні стандарти, важливо знати, до якої саме категорії належить ваше підприємство: до мікропідприємств, малих, середніх чи великих. У консультації «Як визначити категорію підприємства для цілей бухобліку» нагадуємо, як визначити свою категорію.

Чи потрібно формувати резерв для оплати відпусток, якщо ваше підприємство минулого року перестало відповідати критеріям для мікропідприємств? Відповідь знайдете тут.

Наступні наші консультації – про суборенду земельної ділянки державної/комунальної власності. Як відомо, через запровадження у країні воєнного стану було заборонено передавати в суборенду такі ділянки. Однак з 19.11.2022 цю заборону було знято. Тож відтоді договори оренди земельних ділянок сільгосппризначення укладаються за довоєнними правилами. Ми розглянули цю ситуацію детальніше:

Спадкуванню речових прав на землю був присвячений не один матеріал у нашому виданні. Водночас практичне втілення цих відносин виявляє окремі нюанси. Зокрема, – спадкування орендованої земельної ділянки декількома спадкоємцями. У новому матеріалі «Земельну ділянку успадкували декілька осіб: як орендарю тепер виплачувати орендну плату?» Uteka-Агро ми аналізуємо законодавче підґрунтя такої процедури, а також визначаємо головні моменти, які слід урахувати орендарю, щоб правильно розрахуватися з новими власниками землі.

Наступного разу публікації Uteka-Агро будуть присвячені таким темам:

  • як перевіряє нотаріус юросіб у разі купівлі ними землі;
  • правила організації складського та бухгалтерського обліку пального на сільгосппідприємстві;
  • методика калькулювання для різних галузей в сільському господарстві.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали