Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (20-24.06.2022)

27.06.2022 204 0 0

Зміни в законодавстві з 20 по 24 червня 2022 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС

23 червня, лідери 27 країн-членів ЄС ухвалили рішення про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

Законопроєктом пропонується розширити перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації

Згідно пропозиції авторів законопроекту не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів зі забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

Уряд запускає систему грантів для розвитку підприємництва

Уряд своїм рішенням підтримав запуск трьох програм, спрямованих на стимулювання підприємницької діяльності та створення нових робочих місць в рамках економіки воєнного часу.

Українці, що прихистили переселенців, можуть отримати допомогу через ПриватБанк

Компенсацію можуть отримати власники житлових приміщень, які безоплатно розміщують у них внутрішньо переміщених осіб (гість повинен мати статус ВПО). Розмір компенсації становить 14.77 грн за одну особу на добу, 450 грн за одну особу на місяць. Кошти будуть перераховані переказом на банківський рахунок через платіжну систему PrivatMoney.

Як працюватимуть СЕП та банки 27 та 28 червня

27 та 28 червня (День Конституції України) 2022 року будуть робочими днями банківської системи. Субота, 02 липня 2022 року, – вихідний день.

Важливо:

Інформаційний лист ДПС № 3/2022: щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного

В інформаційному листі № 3/2022 йдеться про окремі особливості  подання  податкової звітності, сплати податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та ПДВ, формування податкового кредиту, у зв’язку із змінами, які запроваджені Законом України від 12 травня 2022 року № 2260-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану».

З липня 2022 року індексуємо ЗП виходячи зі зміненого розміру прожиткового мінімуму

З липня 2022 року необхідно буде проводити індексацію заробітної плати з розрахунку розміру прожиткового мінімуму 2600 грн.

Роз’яснення Мінфіну щодо оподаткування доходів фізосіб, отриманих від продажу власної с/х продукції в період дії воєнного стану

Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV «Податок на доходим фізичних осіб» Податкового Кодексу України, відповідно до підпункту 162.1.1 пункту 162.1 статті 162 якого платником податку є фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Актуально:

Оновлено cтаном на 21.06.2022 року перелік громад у районах бойових дій, на ТОТ та тих, що в оточенні

Станом на 21.06.2022 року до оновленого переліку територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), входить 8 областей. Це територіальні громади Донецької (66), Харківської (51), Дніпропетровської (7), Луганської (37), Запорізької (51), Херсонської (49), Миколаївської (23), Сумської (18) областей. Загалом у переліку наразі 303 громади.

Якщо працівник був сумісником, а стає основним працівником: чи необхідно подати повідомлення про прийняття на роботу?

Якщо працівник раніше був оформлений сумісником, а стає основним працівником, працедавцю необхідно видати наказ про прийняття на роботу на основне місце роботи. Після оформлення наказу про прийняття на роботу необхідно сформувати Повідомлення, після подання якого працівник може приступати до роботи за посадою як основний працівник.

Чи має право працівник, який виїхав за кордон, призупинити дію трудового договору на період воєнного стану?

Ініціатором призупинення дії трудового договору може бути будь-яка сторона трудових відносин, але вимога щодо обов’язку роботодавця призупинити дію трудового договору за бажанням працівника в законодавстві відсутня. Звертаємо також увагу, що, відповідно до статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України «Про відпустки» (15 календарних днів).

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали