Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (30.08-03.09.21)

06.09.2021 349 0 0

Дайджест корисних подій

Мінцифри та ДПС: 2 роки спільних революційних проєктів

Міністерством цифрової трансформації спільно з Державною податковою службою за 2 роки створенота успішно реалізуються низка революційних проєктів.

Результатом спільної роботи стало створення нових можливостей для платників податків.

Цифровий РНКОПП - цифровий реєстраційний номер платника податків (еРНОКПП) – відображення в електронному вигляді інформації, що міститься в Картці платника податків у мобільному додатку Дія.

Шеринг документів - відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у цифрових документах, під час процедур реєстрації, внесення змін або отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб.

Облік та звітність

Як подати заява для звільнення від сплати ЄП платнику першої та другої групп?

Інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подаєтьсяза заявою у довільній формі, при цьому окремого терміну подання заяви щодо періоду щорічної відпустки і терміну втрати працездатності нормами Податкового кодексу (далі – ПК) не передбачено.

З метою уникнення порушення терміну сплати авансових платежів рекомендуємо подавати до контролюючого органу заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки, а заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подавати одразу після закінчення лікарняного.

Які дії ФОП на загальній системі оподаткування, відносно якої в ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності?

Фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), які перебували на загальній системі оподаткування, щодо яких до ЄДР внесений запис про припинення підприємницької діяльності, подають:

  • податкову декларацію про майновий стан і доходи щодо отриманих доходів на загальній системі оподаткування, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859;

  • Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435, з типом форми «ліквідаційна», за звітний період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, у строки, встановлені ПК для місячного податкового періоду.

Послуги з ремонту автотранспортних засобів надаються ФОП безпосередньо фізособі з оплатою від страхової кампанії: яку групу єдиного податку обрати?

Узагальнюючою податковою консультацією щодо віднесення до певної групи (другої або третьої) платників єдиного податку фізичних осіб – підприємців (ФОП), які здійснюють діяльність з надання послуг, затвердженою наказом ДПС України від 20.02.12 № 137, визначено, якщо ФОП здійснює ремонт автотранспортного засобу відповідно до договору, згідно з яким замовником є фізична особа (у якої виник страховий випадок), яка підписує акт виконаних робіт, але оплату виконаних послуг з ремонту автотранспортного засобу фізичної особи здійснює страхова компанія, то такий підприємець має право обрати другу групу платника єдиного податку.

Оподаткування

ФОП на загальній системі помилково перераховано суму коштів на розрахунковий рахунок, яка повертається: чи виникає дохід?

У разі отримання ФОП на його розрахунковий рахунок помилково перерахована сума коштів була повернута, то така сума не включається до складу доходу суб’єкта господарювання.

ФОП, не платник ПДВ, отримує бюджетне відшкодування за період, коли був зареєстрований платником ПДВ. Чи включається сума такого бюджетного відшкодування до складу його загального оподатковуваного доходу?

Якщо ФОП на загальній системі оподаткування, яка не зареєстрована як платник ПДВ, отримує бюджетне відшкодування за період, коли вона була зареєстрована платником ПДВ, то суми такого бюджетного відшкодування не включаються до складу загального оподатковуваного доходу цієї ФОП.

РРО/ПРРО

Чи можуть ФОП - платники ЄП, якими протягом календарного року не досягнуто доходу 1320000 грн., скасувати реєстрацію РРО/ПРРО?

Скасування реєстрації РРО та/або ПРРО є правом суб’єкта господарювання, яке приймаєтьсяним самостійно. У разі, якщо суб’єкт господарювання буде здійснювати діяльність, яка не передбачає обов’язковості застосування РРО та/або ПРРО відповідно до вимог ПКУ чи Закону України №265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» і, то у такому випадку можливо скасувати реєстрацію РРО та/або ПРРО і здійснювати діяльність виключно у безготівковій формі розрахунків за допомогою переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок, через установу банку або внесенням готівки через касу банку, використання банківських терміналів самообслуговування (ПТКС, що належать банкам).

Чи передбачено створення у паперовій та/або електронній формі РРО та/або ПРРО дублікату касового чеку у тому числі у разі його втрати?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, створення у паперовій та/або електронній формі РРО та/або ПРРО дублікату фіскального касового чеку, у разі його втрати, функціями РРО та/або ПРРО та нормами чинного законодавства не передбачено, оскільки при створенні Z-звіту відбувається обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам’яті та даний звіт містить підсумки розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги) за кожним зазначеним кодом окремо з моменту програмування товару (послуги) із зазначенням його найменування, реалізованої кількості, літерного позначення ставки податку на додану вартість і загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги).

Соціальне страхування

Яка відповідальність, якщо авансові платежі з ПДФО ФОП сплачені до бюджету несвоєчасно?

Якщо ФОП несвоєчасносплачується сума самостійно визначеного зобов’язання з ПДФО, то до платника ПДФО застосовується відповідальність у вигляді штрафних санкцій відповідно до ст. 124 ПК. Крім того, при нарахуванні суми грошового зобов’язання, визначеного платником податків або податковим агентом, у тому числі у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податків помилок відповідно до ст. 50 ПК,– після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання нараховується пеня (п. п. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 ПК).

Чи оподатковується ПДФО та військовим збором суми допомоги по вагітності та пологах?

Дохід, отриманийФОП у вигляді суми допомоги по вагітності та пологах, яка виплачується з Фонду соціального страхування України, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали